ExxonMobil και ChevronTexaco εξετάζουν τη χρηματοδότηση του αγωγού Μπουργκάς - Αυλώνα

Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2002 17:34

Οι αμερικανικοί κολοσσοί ExxonMobil και ChevronTexaco εξετάζουν το σχέδιο χρηματοδότησης διαβαλκανικού αγωγού, αξίας 1,13 δισ. δολαρίων, για τη μεταφορά πετρελαίου της Κασπίας από το Μπουργκάς (Βουλγαρία) στον Αυλώνα (Αλβανία) μέσω ΠΓΔΜ.

«Βρισκόμαστε σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τη ChevronTexaco και την ExxonMobil και εξετάζουμε διάφορες πτυχές», δήλωσε ο Εντουαρντ Φέργκιουσον, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας AMBO (Albanian, Macedonian and Bulgarian Oil Corporation) που διευθύνει το πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού.

Η AMBO που έχει έδρα τις ΗΠΑ, έχει επιστολές αποδοχής από τις τρεις βαλκανικές χώρες. Το πρόγραμμα που τελεί υπό συζήτηση από το 1996 αφορά υπόγειο αγωγό, μήκους 560 μιλίων που θα συνδέει το Μπουργκάς της Μαύρης Θάλασσας με το αλβανικό λιμάνι του Αυλώνα, μέσω ΠΓΔΜ, παρακάμπτοντας τα πολυσύχναστα Στενά του Βοσπόρου. Η ικανότητα ημερήσιας μεταφοράς του αγωγού θα είναι 750.000 βαρέλια.

Η κατασκευή, σύμφωνα με τον Φέργκιουσον, θα χρηματοδοτηθεί πλήρως από τις δυτικές εταιρείες και οι τρεις βαλκανικές χώρες θα παράσχουν τη θεσμική υποστήριξή τους. Βασικοί καταναλωτές του πετρελαίου που θα φτάνει στον Αυλώνα θα είναι η βορειοδυτική Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες, και όχι η περιοχή της Μεσογείου.

«Τα αποθέματα των ΗΠΑ σε αργό μειώνονται με ταχείς ρυθμούς και ήδη η χώρα εισάγει πάνω από 50% των ετήσιων αναγκών της. Σε παρόμοια κατάσταση εισέρχεται και η Ευρώπη, καθώς φθίνουν τα αποθέματα του Βορρά και πιστεύεται ότι θα εξαντληθούν γύρω στο 2010».

Ο πρόεδρος της AMBO διαβεβαίωσε ότι ο άλλος αγωγός που σχεδιάζεται για τη μεταφορά αργού από τη Ρωσία στην Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας δεν αποτελεί εμπόδιο στα σχέδιά της, γιατί απευθύνεται σε άλλους επενδυτές και καταναλωτές.

Ο δεύτερος αγωγός προβλέπει τη μεταφορά 35 εκατομμυρίων τόνων αργού το χρόνο από το ρωσικό λιμάνι Νοβοροσίσκ με δεξαμενόπλοια στο Μπουργκάς, απ' όπου ενας υπόγειος αγωγός μήκους 256 χιλιομέτρων θα μεταφέρει το πετρέλαιο στην Αλεξανδρούπολη.

«Ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης θα αποφασιστεί από τη Ρωσία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, με τη βοήθεια των ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών. Η απόφαση για τον αγωγό Μπουργκάς - Αυλώνα θα ληφθεί από δυτικές εταιρείες, με τη στήριξη της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα