Σημαντική πτώση στο Τόκιο

Iσχυρές πιέσεις στις τράπεζες
Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2002 10:41
UPD:11:52

ΜΕΓΑΛΕΣ απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο, καθώς διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες ότι κατά την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/02/19/198488.htm ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιουνιχίρο Κοϊζούμι θα προέβαινε στην εξαγγελία συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μαστίζουν την ιαπωνική οικονομία.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 246,09 μονάδες ή 2,44% και διαμορφώθηκε στις 9.847,16 μονάδες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση του από τις 13 Δεκεμβρίου 2001, όταν είχε καταγράψει απώλειες 3,41%. Μεγάλη πτώση σημείωσε και ο ευρύτερος δείκτης Topix, ο οποίος έκλεισε στις 959,96 μονάδες μειωμένος κατά 2,21% ή 21,72 μονάδες.

«Η συνάντηση των δύο ηγετών αποκάλυψε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση δεν έχει συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να επιλύσει το πρόβλημα των επισφαλών δανείων των τραπεζών», δήλωσε στο "Bloomberg" ο Χιροάκι Μούτο, διαχειριστής κεφαλαίων στη Nissay Asset Management. Προβλέπει, μάλιστα, ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα για την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου μέχρι το τέλος του μήνα, οι επενδυτές θα προβούν σε μαζικές πωλήσεις τραπεζικών τίτλων, προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση.

Ωστόσο, ο ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Μασαζούρο Σιοκάουα δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει ολοκληρωτική κρίση στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και ότι προς το παρόν δεν συντρέχουν λόγοι για τη διοχέτευση κρατικών κεφαλαίων. Σε ανάλογες εκτιμήσεις προέβη και ο Xακούο Γιαναγκισάουα, υπουργός αρμόδιος για χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Οι παραπάνω δηλώσεις σε συνδυασμό με την απουσία σημαντικών ειδήσεων κατά την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου άσκησαν ισχυρές πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Σημειώνεται ότι στις προηγούμενες συνεδριάσεις οι τραπεζικοί τίτλοι είχαν βρεθεί στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος εν μέσω έντονης φημολογίας ότι η ιαπωνική κυβέρνηση θα ανακοίνωνε σειρά μέτρων για την ενίσχυση προβληματικών τραπεζών με κρατικούς πόρους και για την αντιμετώπιση του προβλήματος του αντιπληθωρισμού. Οι μετοχές των Mizuho Holdings και UFJ Holdings υποχώρησαν σήμερα κατά 7,4% και 6,8% αντιστοίχως.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε και ο κλάδος των χρηματιστηριακών εταιρειών μετά την απόφαση της Moody's Investors Service να υποβαθμίσει τις μετοχές των Nomura Holdings, Daiwa και Nikko Cordial (πρόκειται για τις τρεις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες της Ιαπωνίας). Στη σχετική της έκθεση η Μοοdy's εκτιμά ότι η μείωση των χρηματιστηριακών συναλλαγών έχει αρνητικό αντίκτυπο στα κέρδη των παραπάνω εταιρειών.

Οι μετοχές των Nikko Cordial και Daiwa υποχώρησαν κατά 8,8% και 5,9% αντιστοίχως. Σημαντικές απώλειες (6,4%) κατέγραψε και η μετοχή της Nomura Holdings.

Στον αντίποδα, επιλεκτικές τοποθετήσεις παρατηρήθηκαν στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας. Η μετοχή της Sony ενισχύθηκε κατά 1,8% μετά από δημοσίευμα της "Nihon Keizai" σύμφωνα με το οποίο τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου στην επόμενη χρήση ενδέχεται να φθάσουν τα 270 δισ. γιεν (δύο δισ. δολ.).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα