Aισιοδοξία στις ευρωπαϊκές αγορές

Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2002 19:02
UPD:19:04

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν στο μεγαλύτερο διάστημα των συνεδριάσεων οι βασικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων γεγονός που αποδόθηκε στην ενίσχυση των προσδοκιών ότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει και στο ανοδικό ξεκίνημα των αμερικανικών χρηματιστηρίων http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/02/25/199975.htm .

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 5.100,7 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,99%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.305,44 μονάδες με άνοδο 1,42% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 50 στις 3.485,15 μονάδες καταγράφοντας κέρδη 1,45%. Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στην αγορά της Φρανκφούρτης ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 1,64% και έχει φθάσει τις 4.823 μονάδες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, σε σημερινή ομιλία του στο πλαίσιο συμποσίου που οργάνωσε στο Πεκίνο η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, δήλωσε πως διαπιστώνει «όλο και περισσότερες ενδείξεις» για το ότι τα χειρότερα αποτελούν ήδη παρελθόν για την παγκόσμια οικονομία.

Εντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσαν οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών και των μέσων ενημέρωσης. Οι μετοχές των εταιρειών British Telecom, Νοkia και Ericsson ενισχύθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο από 4%. Η τελευταία ανακοίνωσε σήμρερα ότι εξασφάλισε συμβόλαιο από την Telecοm Egypt για αναβάθμιση του εθνικού τηλεπικοινωνιακού δικτύου της Αιγύπτου την επόμενη πενταετία.

Από τον κλάδο των μέσων ενημέρωσης ξεχώρισαν οι μετοχές της βρετανικής Granada (6,07%) και της γαλλικής Vivendi Universal (3,66%). Η Goldman Sachs προέβη σήμερα σε αναβάθμιση της μετοχής της πρώτης.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν και οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών μετά τη σημερινή ανακοίνωση της αμερικανικής General Motors ότι αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία της στο τρέχον τρίμηνο και στο σύνολο του 2002. Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, η μετοχή της DaimlerChrysler ενισχύεται κατά 4,99%. Σημαντικά κέρδη (3,56%) καταγράφει και η μετοχή της Volkswagen.

Εξαίρεση αποτέλεσε η μετοχή της, η οποία υποχώρησε κατά 2,9%. Η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία θα ανακοινώσει την Πέμπτη τα οικονομικά της αποτελέσματα για το σύνολο της περυσινής χρήσης.

Σσημαντική άνοδο (3,86%) σημείωσε, τέλος, η μετοχή της Royal Bank of Scotland, η οποία, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της "Wall Street Journal", εξετάζει το ενδεχόμενο υποβολής προσφοράς για την εξαγορά της Allied Irish Banks.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα