Ροντρίγκες: Κάτω από τα 18 δολ. το πετρέλαιο, αν δεν τεθεί υπό έλεγχο η παραγωγή

Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2002 19:47

Περαιτέρω μείωση των τιμών πετρελαίου είναι πιθανόν να δούμε τους επόμενους μήνες, αν οι πετρελαιοπαραγωγοί δεν μειώσουν την παραγωγή τους, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ, Αλί Ροντρίγκες.

«Η ζήτηση του πετρελαίου αναμένεται να ατονήσει τους επόμενους μήνες, ασκώντας πίεση στις τιμές, ιδιαίτερα το δεύτερο τρίμηνο», είπε ο Ροντρίγκες, σε συνέντευξη στο Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Το δεύτερο τρίμηνο είναι το πιο αδύναμο από άποψη ζήτησης, καθώς τελειώνει ο χειμώνας, χωρίς να έχει αρχίσει ακόμη η τουριστική κίνηση του καλοκαιριού.

Ο Ροντρίγκες μεταβαίνει την επόμενη εβδομάδα στη Ρωσία, για να την πείσει να διατηρήσει τις δεσμεύσεις στην παραγωγή και μετά τον Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία και η Νορβηγία ήλθαν σε συμφωνία με τον ΟΠΕΚ, για να μειώσουν την παραγωγή τους κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, το ισοδύναμο του 2,5% της παγκόσμιας ημερήσιας παραγωγής. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να δεσμεύεται από τη συμφωνία αυτή, και πέραν του Μαρτίου. Ηδη η υπ' αριθμόν δύο ρωσική εταιρεία πετρελαίου Yukos Oil έχει εκδηλώσει την πρόθεση να απαλλαγεί σύντομα από τη δέσμευση αυτή. Στο μεταξύ, η αύξηση των εξαγωγών από τη Ρωσία θα πυροδοτούσε τη μάχη για μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά μεταξύ του ΟΠΕΚ και των εκτός αυτού παραγωγών.

Οι αναλυτές πιστεύουν πάντως ότι η Ρωσία την τελευταία στιγμή θα αποφασίσει να τηρήσει τη συμφωνία της. Αν η παραγωγή τεθεί υπό έλεγχο, οι τιμές προς το τέλος του χρόνου θα κυμαίνονται μεταξύ 18-20 δολάρια το βαρέλι, τόνισε ο Ροντρίγκες.

Η επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μαρτίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα