Γερμανία : Aύξηση του δείκτη Ιfo, ελπίδες για ανάκαμψη

Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2002 13:11
UPD:13:19

ΕΛΠΙΔΕΣ για έξοδο από την ύφεση της υπ' αριθμόν ένα οικονομίας στην ευρωζώνη, φαίνεται να δίνει ο δείκτης εμπιστοσύνης στην Γερμανία, ο οποίος τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε σε υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2001, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του Iνστιτούτου IFO, στο Μόναχο.

Οπως ανακοινώθηκε, ο δείκτης εμπιστοσύνης στη γερμανική οικονομία των επιχειρηματιών του δυτικού τμήματος της χώρας ανήλθε τον Φεβρουάριο στο 88,7 (πολύ πάνω από τις προσδοκίες για άνοδο στο 87,2) από το 86,2 τον Ιανουάριο σύμφωνα με τα αναθεωρημένα, οριστικά στοιχεία.

Αν και πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, σε μηνιαία βάση, ο δείκτης παραμένει ακόμη κάτω από τα επίπεδα στα οποία είχε διαμορφωθεί πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου (στο 89,3 τον περασμένο Αύγουστο).

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στο 76,8 από 78 τον Ιανουάριο και 77,6 τον Δεκέμβριο του 2001. Ισχυρή, όμως, ήταν η εξέλιξη του δείκτη μελλοντικών προσδοκιών στο 101 από 94,8 τον προηγούμενο μήνα και 94,3 τον τελευταίο μήνα του περασμένου χρόνου.

Βασιζόμενη σε έρευνα του Iνστιτούτου IFO ενός από τα έξι κυριότερα γερμανικά ινστιτούτα που παρακολουθούν την οικονομική συγκυρία, σε 7.000 επιχειρήσεις, η μηνιαία έκθεση υπογραμμίζει από τον περασμένο Νοέμβριο την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των Γερμανών επιχειρηματιών μετά από την κατά 28% δραματική πτώση της λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων σε Ν. Υόρκη και Ουάσινγκτον τον Σεπτέμβριο του 2001.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα