Με θετικό πρόσημο οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2002 18:55

ΜΕ ΚΕΡΔΗ έκλεισαν και σήμερα οι βασικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων παρά τις σημαντικές απώλειες που κατέγραφαν κατά τις πρώτες ώρες των συνεδριάσεων κυρίως λόγω των πιέσεων στις τηλεπικοινωνίες.

Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος αποδόθηκε στην ανακοίνωση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του αμερικανικού ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2001 ξεπέρασε κατά πολύ τόσο τις αρχικές εκτιμήσεις όσο και τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, η αμερικανική οικονομία στο τελευταίο τρίμηνο του περυσινού έτους «έτρεχε» με ρυθμό 1,4% σε ετήσια βάση, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση της τάξεως του 0,2%.

«Όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι η οικονομία ανακάμπτει. Φαίνεται ότι οι αλλεπάλληλες μειώσεις των επιτοκίων απέφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα», δήλωσε βρετανός διαχειριστής κεφαλαίων σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Περισσότερο επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Ντέιβιντ Μπράουν, οικονομολόγος της Bear Stearns, ο οποίος δήλωσε στο Reuters ότι υπάρχει ακόμη έντονη αβεβαιότητα και ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι για την οικονομία, επηρεασμένος ίσως από τη συγκρατημένη αισιοδοξία που εξέφρασε ο Αλαν Γκρίνσπαν στη χθεσινή του κατάθεση ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/02/28/200662.htm .

Οι επενδυτές, πάντως, στις ευρωπαϊκές αγορές επέλεξαν το αισιόδοξο σενάριο και έσπευσαν να τοποθετηθούν κυρίως σε μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών και εταιρειών από τον κλάδο των χημικών.

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 4.462,99 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,87%, στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 6.352,8 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,52%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης ενισχύεται κατά 1,39% και έχει φθάσει τις 5.029 μονάδες.

Εξαίρεση αποτέλεσε ο δείκτης FTSE 100 στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο οποίος υποχώρησε κατά 1,49%, στις 5.101 μονάδες, λόγω των έντονων πιέσεων στους κλάδους των φαρμακοβιομηχανιών και των τραπεζών.

Ο τίτλος της φαρμακοβιομηχανίας Shire σημείωσε κατακόρυφη πτώση κατά 32,11% και έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε η εταιρεία στους επενδυτές σχετικά με την κερδοφορία της κατά την τρέχουσα χρήση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα