Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2002 18:55

Με θετικό πρόσημο οι ευρωπαϊκοί δείκτες

ΜΕ ΚΕΡΔΗ έκλεισαν και σήμερα οι βασικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων παρά τις σημαντικές απώλειες που κατέγραφαν κατά τις πρώτες ώρες των συνεδριάσεων κυρίως λόγω των πιέσεων στις τηλεπικοινωνίες.

Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος αποδόθηκε στην ανακοίνωση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του αμερικανικού ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2001 ξεπέρασε κατά πολύ τόσο τις αρχικές εκτιμήσεις όσο και τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, η αμερικανική οικονομία στο τελευταίο τρίμηνο του περυσινού έτους «έτρεχε» με ρυθμό 1,4% σε ετήσια βάση, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση της τάξεως του 0,2%.

«Όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι η οικονομία ανακάμπτει. Φαίνεται ότι οι αλλεπάλληλες μειώσεις των επιτοκίων απέφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα», δήλωσε βρετανός διαχειριστής κεφαλαίων σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Περισσότερο επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Ντέιβιντ Μπράουν, οικονομολόγος της Bear Stearns, ο οποίος δήλωσε στο Reuters ότι υπάρχει ακόμη έντονη αβεβαιότητα και ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι για την οικονομία, επηρεασμένος ίσως από τη συγκρατημένη αισιοδοξία που εξέφρασε ο Αλαν Γκρίνσπαν στη χθεσινή του κατάθεση ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/02/28/200662.htm .

Οι επενδυτές, πάντως, στις ευρωπαϊκές αγορές επέλεξαν το αισιόδοξο σενάριο και έσπευσαν να τοποθετηθούν κυρίως σε μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών και εταιρειών από τον κλάδο των χημικών.

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 4.462,99 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,87%, στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 6.352,8 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,52%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης ενισχύεται κατά 1,39% και έχει φθάσει τις 5.029 μονάδες.

Εξαίρεση αποτέλεσε ο δείκτης FTSE 100 στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο οποίος υποχώρησε κατά 1,49%, στις 5.101 μονάδες, λόγω των έντονων πιέσεων στους κλάδους των φαρμακοβιομηχανιών και των τραπεζών.

Ο τίτλος της φαρμακοβιομηχανίας Shire σημείωσε κατακόρυφη πτώση κατά 32,11% και έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε η εταιρεία στους επενδυτές σχετικά με την κερδοφορία της κατά την τρέχουσα χρήση.