Σημαντική άνοδος στο Τόκιο

Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2002 10:36

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών αναρριχήθηκε σήμερα ο δείκτης Nikkei μετά τη σημαντική χθεσινή άνοδο στη Wall Street και τις συστάσεις διεθνών επενδυτικών οίκων προς τους πελάτες τους να αυξήσουν τις θέσεις τους σε ιαπωνικές μετοχές.

Ο εν λόγω δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,55% και έκλεισε στις 11.648,34 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 15 Αυγούστου 2001. Ανάλογη άνοδο σημείωσε και ο ευρύτερος δείκτης Topix, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 1.098,33 μονάδες αυξημένος κατά 2,33%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο μήνα ο Nikkei έχει ενισχυθεί σε ποσοστό πάνω από 20% παρουσιάζοντας την καλύτερη επίδοση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε μετοχές εταιρειών που βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην αμερικανική αγορά μετά τις νέες ενδείξεις ότι η οικονομία των ΗΠΑ ανακάμπτει.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι παραγγελίες στις αμερικανικές βιομηχανίες αυξήθηκαν κατά 1,6% τον Ιανουάριο -ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών- λόγω της ισχυρής ζήτησης για αυτοκίνητα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και μηχανολογικό εξοπλισμό.

Η μετοχή της Sony ενισχύθηκε κατά 4,65% και διαμορφώθηκε στα 7.200 γιεν ξεπερνώντας των επίπεδο των 7.000 γιεν για πρώτη φορά μετά τις 26 Ιουλίου. Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν, επίσης, οι μετοχές και άλλων εταιρειών με έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα. Η μετοχή της NEC σημείωσε κατακόρυφη άνοδο κατά 11,3%, ενώ από τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών ξεχώρισε ο τίτλος της Ηοnda (2,12%).

Θετικό αντίκτυπο είχαν, επίσης, και οι προτροπές που απηύθυναν διεθνείς επενδυτικοί οίκοι προς τους πελάτες τους να τοποθετηθούν στην ιαπωνική αγορά. Η Merrill Lynch ακολουθώντας το παράδειγμα της Credit Suisse First Boston συνέστησε στους πελάτες της να αυξήσουν τις θέσεις τους σε ιαπωνικές μετοχές, προκειμένου να επωφεληθούν από την έντονα ανοδική τάση που έχει διαμορφωθεί.

Στη σχετική της έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι πολλοί θεσμικοί επενδυτές διστάζουν να αγοράσουν ιαπωνικές μετοχές λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ιαπωνική οικονομία. Ωστόσο, όπως τονίζει, τα προβλήματα αυτά σε μεγάλο βαθμό έχουν ήδη προεξοφληθεί.

Σημειώνεται ότι στις αρχές της εβδομάδας η Credit Suisse First Boston αναβάθμισε την επενδυτική της πρόταση απέναντι στις ιαπωνικές μετοχές προτείνοντας στους πελάτες της να αυξήσουν τις θέσεις τους στη χρηματιστηριακή αγορά του Τόκιο. Ωστόσο, η πρόταση αυτή έχει βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα (δύο μήνες), καθώς, όπως επισημαίνεται στη σχετική έκθεση, προκειμένου να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα το καλό κλίμα απαιτείται προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία και στη δομή των επιχειρήσεων.

Με την παραπάνω άποψη δείχνει να συμφωνεί ιάπωνας αναλυτής γνωστής χρηματιστηριακής εταιρείας ο οποίος δήλωσε ότι κατά τον Απρίλιο ή το Μάιο ενδεχομένως να παρατηρηθούν έντονες ρευστοποιήσεις. Ωστόσο, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένει διατήρηση της ανοδικής τάσης, ενώ δεν αποκλείεται ο Nikkei να ξεπεράσει το επίπεδο των 12.000 μονάδων.

Σημαντική συμβολή στη σημερινή άνοδο είχε και η έντονη φημολογία ότι η μεγάλη άνοδος του γιεν (έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο του έτους έναντι του δολαρίου) οφείλεται σε αγορές ξένων θεσμικών, προκειμένου να τοποθετηθούν στη χρηματιστηριακή αγορά του Τόκιο.

Τέλος, τάσεις ανάκαμψης σημείωσαν σήμερα οι μετοχές των ιαπωνικών χαλυβουργιών, οι οποίες την Τετάρτη δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις στον απόηχο της απόφασης της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει δασμούς έως και 30% στις εισαγωγές xαλυβουργικών προϊόντων. Η μετοχή της Nippon Steel, η οποία χθες έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 4,4%, ενισχύθηκε σήμερα σε ποσοστό 0,51%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα