Θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2002 11:10
UPD:14:37

Ανοδικές τάσεις επικρατούν και σήμερα στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης μετά τη σημαντική άνοδο στη Wall Street στη συνεδρίαση της Τετάρτης και τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία ξεπέρασε την κρίση.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 5.279,5 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,65%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.646 μονάδες αυξημένος κατά 1,28% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 5.346,49 μονάδες καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 1,16%. Ο δείκτης DJ Stoxx 50 ενισχύεται κατά 1,11% και έχει φθάσει τις 3.697,3 μονάδες.

Εντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσελκύει ο πετρελαϊκός κλάδος λόγω της ανοδικής πορείας των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές. Αυτή την ώρα, στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου σημειώνει άνοδο κατά 26 σεντς και έχει διαμορφωθεί στα 23,09 δολάρια ανά βαρέλι. Οι μετοχές των εταιρειών BP, Shell και TotalFinaElf ενισχύονται.

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν, επίσης, οι μετοχές εταιρειών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Η μετοχή της Alcatel σημειώνει άνοδο της τάξεως του 4,01%, ενώ οι μετοχές της Ericsson και της Nokia ενισχύονται κατά 3,91% και 2,89% αντιστοίχως.

Μεγαλύτερη άνοδο (6,48%) σημειώνει η μετοχή της βρετανικής καπνοβιομηχανίας Tobacco Imperial, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι προέβη σε συμφωνία εξαγοράς του 90% της γερμανικής ομοειδούς επιχείρησης Reemtsma Cigarettenfabriken GmbH από την Tchibo Holding AG έναντι 5,2 δισ. ευρώ (4,58 δισ. δολ.).

Σημειώνεται, τέλος, ότι τα διοικητικά συμβούλια της Τράπεζας της Αγγλίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ανακοινώσουν σήμερα τις αποφάσεις τους για το ύψος των βασικών τους επιτοκίων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, μετά τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η οικονομία ανακάμπτει, δεν αναμένονται μεταβολές στη νομισματική πολιτική των δύο τραπεζών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα