Νευρικότητα στη Wall Street

Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2001 18:06
UPD:18:14

ΕΝΤΟΝΕΣ διακυμάνσεις παρουσιάζουν στη σημερινή συνεδρίαση οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street. Αυτή την ώρα (18:00') ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,38% και βρίσκεται στις 9.198,3 μονάδες, ο Standard & Poor's στις 1.074,12 μονάδες μειωμένος κατά 0,28%, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται κατά 0,47% και έχει διαμορφωθεί στις 1.654,16 μονάδες.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι περιορισμένο, καθώς εκτιμάται ότι η εξάπλωση των κρουσμάτων του βακτηρίου του άνθρακα θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τις καταναλωτικές δαπάνες και θα επιδεινώσει την κατάσταση της δοκιμαζόμενης αμερικανικής οικονομίας.

Επιπλέον, οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με πληθώρα εταιρικών αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους από τα οποία προσπαθούν να εξαγάγουν συμπεράσματα που θα τους βοηθήσουν να διαμορφώσουν τη μελλοντική επενδυτική τους στάση.

Τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα δεν αφήνουν περιθώριο για αισιόδοξες εκτιμήσεις, καθώς «κάθε φορά που μια εταιρεία ανακοινώνει κάτι θετικό, ακολουθούν αμέσως μετά μέτριες επιδόσεις άλλων εταιρειών που προκαλούν νέες ανησυχίες», δήλωσε αμερικανός χρηματιστής.

Η μετοχή της Texas Instruments υποχωρεί κατά 6,2% μετά την εκτίμηση της διοίκησης ότι οι πωλήσεις της εταιρείας θα σημειώσουν μείωση της τάξεως του 10% στο τέταρτο τρίμηνο, ενώ προέβλεψε ζημίες μεγαλύτερες από τις αρχικές εκτιμήσεις.

H μετοχή της Merrill Lynch ενισχύεται κατά 1,51% παρά τη μεγάλη μείωση των κερδών της εταιρείας. Οπως ανακοινώθηκε σήμερα, τα κέρδη του κορυφαίου χρηματοοικονομικού ομίλου το τρίτο τρίμηνο του 2001 μειώθηκαν κατά 52% και διαμορφώθηκαν στα 422 εκατ. δολάρια ή 44 σεντς ανά μετοχή από 885 εκατ. δολάρια ή 94 σεντς ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Η μείωση αυτή, η μεγαλύτερη των τριών τελευταίων ετών, αποδόθηκε κυρίως στο σημαντικό περιορισμό των χρηματιστηριακών συναλλαγών μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Απογοητευτικά ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα και άλλων εταιρειών από το χρηματοοικονομικό κλάδο http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/10/18/170710.htm .

Σε ό,τι αφορά τα νέα από την οικονομία, όπως ανακοινώθηκε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street, ο αριθμός των νέων αιτήσεων για χορήγηση κρατικού επιδόματος ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 13 Οκτωβρίου αυξήθηκε σε 490.000 από 484.000 την αμέσως προηγούμενη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα