Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2001 19:56
UPD:20:01

ΑΠΩΛΕΙΕΣ κατέγραψαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχικές τιμές μετά από μία σειρά απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων και τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για το ρυθμό αύξησης του γερμανικού ΑΕΠ από τον υπουργό Οικονομικών της χώρας.

Παράλληλα, εντείνονται οι ανησυχίες των επενδυτών για τις επιπτώσεις των νέων κρουσμάτων του βακτηρίου του άνθρακα http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/10/18/170779.htm στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της αμερικανικής -και κατά προέκταση- της παγκόσμιας οικονομίας.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.116 μονάδες με απώλειες 1,68%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 1,66% και διαμορφώθηκε στις 4.338 μονάδες, ενώ στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης Xetra DAX περίπου μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης υποχωρεί κατά 1,53% και βρίσκεται στις 4.573,55 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας μετά τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα κορυφαίων ευρωπαϊκών και αμερικανικών εταιρειών.

Η γερμανική SAP επικαλούμενη την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας υποβάθμισε την εκτίμησή της για τις πωλήσεις της στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Η κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία επαγγελματικού λογισμικού, η οποία επί εννέα μήνες επέμενε ότι θα επιτύχει τους στόχους που είχε θέσει, ανακοίνωσε το πρωί ότι οι πωλήσεις της θα αυξηθούν κατά 15% έναντι 20% που εκτιμούσε αρχικώς. Στον απόηχο της παραπάνω ανακοίνωσης η ολλανδική ABN Amro έσπευσε να υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις της για τα λειτουργικά κέρδη της SAP την τρέχουσα και την επόμενη χρήση κατά 10% και 18% αντιστοίχως. Η μετοχή της γερμανικής εταιρείας μετά την παραπάνω ανακοίνωση έφθασε να υποχωρεί μέχρι και 17% για να κλείσει, τελικά, με απώλειες 13%.

Ανάλογη πτώση σημείωσε και η μετοχή της CMG, της υπ' αριθμόν δύο ευρωπαϊκής εταιρείας λογισμικού για συσκευές κινητής τηλεφωνίας, η οποία προειδοποίησε ότι το τρέχον τρίμηνο τα κέρδη της θα είναι χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων και ότι θα προβεί στην περικοπή 470 θέσεων εργασίας.

Με απώλειες 5% έκλεισε η μετοχή της εταιρείας ημιαγωγών Stmicroelectronics, τα κέρδη της οποίας το τρίτο τρίμηνο του 2001 μειώθηκαν.

Πτωτικά κινήθηκε σήμερα και ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, ο οποίος χθες ευνοήθηκε από την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να μειώσει το κόστος για την απόκτηση αδειών κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/10/18/170714.htm .

Η μετοχή της Alcatel υποχώρησε κατά 4,4% μετά την είδηση ότι θα προβεί στην πώληση δύο εργοστασίων της στην Ισπανία και στην περικοπή 500 θέσεων εργασίας. Η μετοχή της Nokia εν αναμονή των οικονομικών της αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, που θα ανακοινωθούν αύριο, υποχώρησε κατά 6% όσο ακριβώς και η μετοχή της ανταγωνίστριάς της Ericsson. Η μετοχή της France Telecom σημείωσε πτώση 2% παρά την ανακοίνωση ενθαρρυντικών οικονομικών αποτελεσμάτων από τη θυγατρική της εταιρεία Wanadoo.

Η εταιρεία παροχής υπηρεσιών διαδικτύου ανακοίνωσε σήμερα ότι το τρίτο τρίμηνο οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 34%, ενώ διατήρησε αμετάβλητους τους στόχους που έχει θέσει για την επόμενη χρήση. Παρ’όλα αυτά η μετοχή της απώλεσε 3,7%.

Μεγάλη πτώση σημείωσαν και οι τιμές των πετρελαϊκών μετοχών λόγω της σημαντικής υποχώρησης των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/10/18/170913.htm . Οι απώλειες για τις μετοχές των εταιρειών BP και Shell ξεπέρασαν το 4%, ενώ η μετοχή της TotalFinaElf υποχώρησε κατά 2,5%.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα νέα από το μέτωπο της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Χανς Αϊχελ, μείωσε κατά το ήμισυ την εκτίμησή του για το ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας επικαλούμενος τις συνέπειες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του Γερμανού υπουργού, η υπ'αριθμόν ένα οικονομία της Ευρώπης θα κινηθεί φέτος με ρυθμό περίπου 0,75% από 2% που εκτιμούσε αρχικώς, ενώ για το 2002 ο κ. Αϊχελ θεωρεί ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί μεταξύ 1% και 1,5% από 2,25%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα