Σημαντική άνοδος στο Τόκιο

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2002 10:45
UPD:10:48

ΑΞΙΟΛΟΓΑ κέρδη κατέγραψαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο με το αγοραστικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε τίτλους υψηλής τεχνολογίας και αυτοκινητοβιομηχανιών.

Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 294,44 μονάδες ή 2,56% και έκλεισε στις 11.792,82 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο της συνεδρίασης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο του παραπάνω δείκτη από τις 4 Μαρτίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, ο Nikkei είναι πολύ πιθανό κατά τη διάρκεια της εβδομάδας να φθάσει και πάλι το επίπεδο των 12.000 μονάδων.

Σημαντική άνοδο σημείωσε και ο δείκτης Topix, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 1.112,79 μονάδες αυξημένος κατά 2,27% ή 24,65 μονάδες.

Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό υποδέχθηκε η αγορά την είδηση ότι οι εταιρείες Hitachi και Mitsubishi Electric προχωρούν σε συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους στον τομέα κατασκευής ημιαγωγών με στόχο τη δημιουργία του τρίτου μεγαλύτερου ομίλου επεξεργαστών στον κόσμο (μετά την αμερικανική Intel και την ιαπωνική Toshiba).

H ανακοίνωση αυτή σηματοδοτεί ακόμη μία προσπάθεια των ιαπωνικών εταιρειών κατασκευής μικροεπεξεργαστών να επανακτήσουν την παλαιά τους δόξα, στο πλαίσιο της εξασθένησης του τομέα τεxνολογίας της πληροφορικής, σε συνδυασμό με τις έντονες ανταγωνιστικές πιέσεις από το εξωτερικό.

Η Deutsche Securities έσπευσε να αναβαθμίσει τις μετοχές των παραπάνω εταιρειών σε "market perform" (απόδοση ανάλογη της αγοράς) από "underperform" (απόδοση χειρότερη της αγοράς).

Οι μετοχικές τιμές της Ηitachi και της Mitsubishi Electric ενισχύθηκαν κατά 7,90% και 12,67% αντιστοίχως.

Σημαντική άνοδο σημείωσαν, επίσης, οι μετοχές των ομοειδών εταιρειών Advantest (4,11%) και Tokyo Electron (3,79%).

Εντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσαν και οι εταιρείες που βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην αγορά των ΗΠΑ, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η οικονομία του σημαντικότερου εμπορικού εταίρου της Ιαπωνίας έχει ήδη εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/03/16/204353.htm .

Τη Δευτέρα, η Μerrill Lynch και η Salomon Smith Barney προέβησαν στην εκτίμηση ότι το αμερικανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 5%, σε ετήσια βάση, στο τρέχον τρίμηνο έναντι αύξησης 1,4% στο τέταρτο τρίμηνο του 2001.

Η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας Nissan ενισχύθηκε κατά 6,67%, ενώ ο τίτλος της Sony έκλεισε με κέρδη 3,61%.

Ανοδικά κινήθηκε και η μετοχή της NTT DoCoMo. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της "Wall Street Journal", η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην Ιαπωνία καταβάλλει προσπάθειες για τη δημιουργία ενός πειραματικού συστήματος ασύρματων επικοινωνιών τέταρτης γενιάς.

Μεγάλη άνοδο σημείωσε και ο δείκτης Kospi (Korea Composite Stock Price Index) στην Κορέα κυρίως λόγω του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος ξένων θεσμικών επενδυτών για τους τίτλους της Samsung Electronics και της Samsung SDI.

O Kospi έκλεισε στις 889,98 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 29 Μαρτίου 2000, σημειώνοντας άνοδο κατά 2,3% ή 20,27 μονάδες. Η συνολική αξία των συναλλαγών έφθασε τα 5,4 τρισ. γουόν έναντι 5,1 τρισ. γουόν στη συνεδρίαση της Δευτέρας (ένα δολάριο ισοδυναμεί με 1.327,2 γουόν).

Οι μετοχές των εταιρειών Samsung Electronics και Samsung SDI ενισχύθηκαν κατά 5,1% και 8,2%.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν και στο χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης, όπου ο δείκτης Straits Times ενισχύθηκε κατά 1,2% και έφθασε τις 1.806,89 μονάδες. Εντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσαν οι μετοχές των εταιρειών Singapore Press Holdings και Singapore Airlines.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, όπου ο δείκτης Hang Seng έκλεισε στις 11.222,83 μονάδες μειωμένος οριακά κατά 0,07% ή 7,81 μονάδες.

H συναλλακτική δραστηριότητα ήταν περιορισμένη, καθώς πολλοί επενδυτές προτίμησαν να κρατήσουν στάση αναμονής εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της Fed, ενώ το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε μετοχές τραπεζών και πετρελαϊκών εταιρειών.

Αντιθέτως, πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της China Mobile, η οποία υποχώρησε κατά 1,21% παρά τη χθεσινή ανακοίνωση ότι τα καθαρά κέρδη της εταιρείας κατά την περυσινή χρήση σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 55% σε σχέση με το 2000.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα