Κ.Σημίτης: Κοινωνικό ζήτημα και όχι δημοσιονομικό πρόβλημα το ασφαλιστικό

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2002 18:10
UPD:18:17

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό πρωτίστως ως ένα κοινωνικό ζήτημα και όχι ως ένα δημοσιονομικό πρόβλημα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά την κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, όπου συζητήθηκε το ασφαλιστικό.

Ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι η αναγκαιότητα αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος αποτελεί κοινή διαπίστωση σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το στοίχημα του ασφαλιστικού θα κερδηθεί έχοντας ως πρότυπο το κοινωνικό κράτος και την ευαισθησία απέναντι στον εργαζόμενο και τον ηλικιωμένο.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η ρύθμιση που υιοθέτησε η κυβέρνηση διασφαλίζει το δημόσιο και καθολικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος και την τριμερή χρηματοδότηση. Με τις αποφάσεις που ελήφθησαν δημιουργείται ενιαίο ασφαλιστικό καθεστώς για το σύνολο των μισθωτών, ενώ όπως υπογράμμισε, δεν αυξάνονται οι εισφορές και τα γενικά όρια ηλικίας. Ο κ. Σημίτης διευκρίνισε, ωστόσο, ότι θα δίνονται κίνητρα για την παραμονή στην εργασία και πέραν του 37ου έτους με ταυτόχρονη προσαύξηση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων όσων παραμένουν.

Βασικός κορμός της όλης προσπάθειας θα είναι το ΙΚΑ, ενώ θα υπάρξει και πενταετές μεταβατικό διάστημα μέχρι το 2007, έτος μέχρι το οποίο θα ισχύουν τα σημερινά δεδομένα του συστήματος.

Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι διασφαλίζεται το επίπεδο των κατωτέρων συντάξεων και μάλιστα θα υπάρξει και αύξησή τους από τις 70 χιλιάδες δραχμές -που διαμορφώθηκαν το 1993- σε 128 χιλιάδες δραχμές σε σημερινές τιμές.

Επίσης, θα υπάρξουν ρυθμίσεις για την εργαζόμενη μητέρα αλλά και εξορθολογισμός του συστήματος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί εθνική αναλογιστική αρχή, η οποία θα παρακολουθεί επίσης την πορεία των έργων των ασφαλιστικών ταμείων και θα προτείνει τη λήψη μέτρων για τα πιθανά προβλήματα που θα ανακύπτουν.

Απ' όλα αυτά, όπως είπε ο κ. Σημίτης, θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση δαπανών, οι οποίες θα διατεθούν για την αύξηση των κατωτάτων ορίων συνταξιοδότησης και του ποσοστού αναπλήρωσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα