H πρόταση της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2002 18:46

Με την ανάληψη παλαιότερων δανειακών υποχρεώσεων και τη χρηματοδότηση ενός «κουμπαρά» που θα επιτρέψει στο ΙΚΑ να δημιουργήσει το δικό του κεφάλαιο, απαντά η κυβέρνηση στο πρόβλημα της χρηματοδότησης, που θεωρείται το βασικό «αγκάθι» στην επιχειρούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Οι υπουργοί Οικονομίας και Εργασίας κ. Χριστοδουλάκης και Ρέππας σε κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ

Οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομίας κ. Ρέππας και Χριστοδουλάκης σε κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, τόνισαν ότι η απόφαση για τη χρηματοδότηση υπήρξε ομόφωνη.

Η απόφαση περιλαμβάνει συμφωνία μεταξύ Δημοσίου και ΙΚΑ ύψους τριών τρισ. δρχ. (περίπου εννέα δισ. ευρώ) με την οποία το κράτος αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις παλαιοτέρων δανείων του ΙΚΑ (περίπου 1,7 τρισ. δρχ). Στο υπόλοιπο 1,3 τρισ. δρχ. «συμψηφίζονται» τα χρέη 700 δισ. δρχ. του ΙΚΑ προς το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και το ΛΑΕΚ, τα 600 δισ. δρχ που χρωστά το κράτος στο ΙΚΑ για την τριμερή χρηματοδότηση και άλλα μικρότερα ποσά.

Με τη συμφωνία αυτή «λύθηκε οριστικά το πρόβλημα των οικονομικών διαφορών ΙΚΑ-Δημοσίου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλάκης. «Η κυβέρνηση προτείνει τη σύναψη ενός "μακροχρόνιου συμβολαίου αμοιβαίων υποχρεώσεων ΙΚΑ-Δημοσίου". Στο πλαίσιο του συμβολαίου αυτού, υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλάκης, το ΙΚΑ το 2003 θα απαιτήσει 430 δισ δρχ. από τον προϋπολογισμό.

Το ποσό αυτό αναλύεται ως εξής: 270 δισ. δρχ. ως κάλυψη υποχρεώσεων του κράτους για κοινωνική πολιτική του ΙΚΑ, τα 100 δισ. δρχ. ως υποχρέωση τριμερούς χρηματοδότησης για τους ασφαλισμένους μετά την 1/1/93, και 60 δισ. δρχ. για τη δημιουργία αποθεματικού του ΙΚΑ.

Οι κ. Χριστολουλάκης και Ρέππας προέβλεψαν ότι το έλλειμμα του συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα κυμανθεί μεταξύ 3,5% του ΑΕΠ (σήμερα) και 7% του ΑΕΠ (γύρω στο 2030).

Η θέση αυτή αποδέχεται μεν ότι το έλλειμμα θα αυξηθεί αλλα αισθητά λιγότερο απο τις προβλέψεις των Βρετανών αναλυτών που προέβλεπαν έλλειμμα 11% του ΑΕΠ το 2030.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα