Διευκρινίσεις από το ΧΠΑ για τις ανοικτές πωλήσεις

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2002 17:56

Με σκοπό την ορθή ενημέρωση του επενδυτικού κοινού για τα παράγωγα προϊόντα και τις ανοικτές πωλήσεις, το Χρηματιστήριο Παραγώγων Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζει τα παρακάτω:

- Οι ανοικτές πωλήσεις, οι οποίες διενεργούνται στο ΧΑΑ κατόπιν δανεισμού τίτλων από την ΕΤΕΣΕΠ μέσω του προϊόντος reverse stock repo, γίνονται πάντα με την εφαρμογή του κανόνα uptick (με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς), δηλαδή σε τιμή πάντα υψηλότερη από την τελευταία τιμή συναλλαγής. Με αυτό τον τρόπο δεν επιφέρουν πίεση σε τιμές μετοχών, εφόσον ανοικτή πώληση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε σημείο της συνεδρίασης όπου η πορεία της τιμής της μετοχής είναι ανοδική.

- Το περιθώριο ασφάλισης (margin) για επενδυτές που διενεργούν ανοικτές πωλήσεις είναι αυτό το οποίο επιβάλλεται από το προϊόν reverse stock repo και είναι της τάξης του 120%, δηλαδή υπερπολλαπλάσιο της αξίας της μετοχής. Αυτό σημαίνει ότι για να πουλήσει κάποιος ανοικτά ένα τίτλο θα πρέπει να δεσμεύσει κεφάλαια ή τίτλους συνολικά μεγαλύτερης αξίας του τίτλου ή των τίτλων που πωλεί ανοικτά. Πέρα από το margin ο επενδυτής που κάνει ανοικτή πώληση οφείλει να καταβάλει το κόστος από τον ημερήσιο τόκο για τον δανεισμό της μετοχής.

- Οι αριθμός των ανοικτών πωλήσεων σε μετοχές δημοσιεύεται σε καθημερινή βάση από το ΧΑΑ στο ημερήσιο δελτίο τιμών. Ο αριθμός των συναλλαγών αλλά και ο αριθμός των ανοικτών θέσεων στο reverse stock repo επί μετοχών δημοσιεύεται σε καθημερινή βάση από το ΧΠΑ στο ημερήσιο δελτίο τιμών. Ολα αυτά τα στοιχεία είναι δημοσιευμένα και διαθέσιμα στο επενδυτικό κοινό σε καθημερινή βάση.

- Ο αριθμός των ανοικτών θέσεων σε reverse stock repo στο ΧΠΑ

(μικρότερος από το 1% του free float της υποκείμενης μετοχής) και ο όγκος συναλλαγών σε ανοικτές πωλήσεις στο ΧΑΑ (μικρότερος από το 0,20% της ημερήσιας αξίας συναλλαγών των μετοχών) δεν δικαιολογούν υποθέσεις ότι η αγορά πιέζεται από ανοικτές πωλήσεις. Αντίθετα, οποιοσδήποτε επενδυτής διενεργεί ανοικτή πώληση, είναι πάντα δυνητικός, φυσικός αγοραστής της μετοχής, ιδιαίτερα μάλιστα αν υπάρξει έντονη ανοδική κίνηση της μετοχής αφού σε αυτή την περίπτωση ο κίνδυνος για αυτόν είναι σημαντικός. Επίσης στην περίπτωση άσκησης του συμφώνου επαναγοράς των μετοχών από τον αρχικό δανειστή θα πρέπει ο επενδυτής που δανείστηκε μετοχές για να κάνει την ανοικτή πώληση, να αγοράσει άμεσα τους τίτλους για να τους επιστρέψει.

- Τα παράγωγα προϊόντα, Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης και δικαιώματα, δίνουν τις ίδιες ακριβώς δυνατότητες χρήσης τόσο στον αγοραστή όσο και στον πωλητή, επομένως σε καμία περίπτωση δεν ευνοούν συγκεκριμένη κατεύθυνση της αγοράς. Σε κάθε συναλλαγή σε παράγωγα προϊόντα υπάρχουν πάντα αγοραστές και πωλητές, επομένως και αντικρουόμενα συμφέροντα και στρατηγικές ως προς την κίνηση της αγοράς. Η κατεύθυνση της αγοράς προσδιορίζεται από θεμελιώδη και

τεχνική ανάλυση και από τους κανόνες προσφοράς και ζήτησης από τους

συμμετέχοντες και οι ίδιοι ακριβώς παράγοντες επηρεάζουν την διαμόρφωση τιμών τόσο στις μετοχές όσο και στα παράγωγα. Επιπρόσθετα, τα παράγωγα προϊόντα προσφέρουν δυνατότητα μείωσης της διακύμανσης των τιμών μέσω της χρήσης απλών και σύνθετων στρατηγικών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα