Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2002 19:07

Ανοδο σημείωσαν σήμερα οι περισσότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά από μία σειρά ενθαρρυντικών στοιχείων για την ευρωπαϊκή και την αμερικανική οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης του ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, που αποτυπώνει το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, αναρριχήθηκε το Μάρτιο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2001 ανερχόμενος στο 91,8 από 88,5 -σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία- το Φεβρουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι ο εν λόγω δείκτης θα διαμορφωνόταν στο 90.

Ανοδο σημείωσε το Μάρτιο ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και στην Ιταλία φθάνοντας τις 94 μονάδες από 92 μονάδες το Φεβρουάριο αγγίζοντας τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 1,5% φθάνοντας τα 179,4 εκατ. δολ. έναντι αύξησης 1,3%, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ότι οι εν λόγω παραγγελίες το Φεβρουάριο θα σημείωναν άνοδο της τάξεως του 1%.

Παράλληλα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board αναρριχήθηκε το Μάρτιο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2001 φθάνοντας τις 110,2 μονάδες από 95 μονάδες, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, το Φεβρουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι ο εν λόγω δείκτης θα διαμορφωνόταν το Μάρτιο στις 98,8 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.195,5 μονάδες σημειώνοντας οριακή πτώση 0,16%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.628,07 μονάδες αυξημένος κατά 0,87% και στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 6.624,3 μονάδες καταγράφοντας κέρδη 0,21%. Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 1,41% και έχει φθάσει τις 5.392,39 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες (11,08%) κατέγραψε η μετοχική τιμή της σουηδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Telia η οποία ανακοίνωσε σήμερα την εξαγορά της ομοειδούς φινλανδικής εταιρείας Sonera. Η μετοχή της τελευταίας ενισχύθηκε κατά 1,74%.

Ανάλογη άνοδο σημείωσε και η μετοχή της γαλλικής France Telecom, μετά από ενδείξεις ότι επίκειται διευθέτηση της μακρόχρονης αντιδικίας της με το γερμανικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο Mobilcom.

Σημαντικές απώλειες (7,55%) κατέγραψε και η μετοχή του ελβετοσουηδικού μηχανολογικού ομίλου ABB μετά την υποβάθμισή της από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody's.

Τέλος, σχεδόν αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή του ιταλικού ασφαλιστικού ομίλου Generali, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα ότι τα ενοποιημένα καθαρά του κέρδη στο 2001 αυξήθηκαν κατά 4,5% ανταποκρινόμενα στις προβλέψεις των αναλυτών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα