Στο «κόκκινο» οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη

Ρευστοποιήσεις στις τηλεπικοινωνίες και τις τράπεζες
Τρίτη, 02 Απριλίου 2002 19:02
UPD:19:10

ΠΤΩΣΗ σημείωσαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, καθώς οι τοποθετήσεις σε τίτλους πετρελαϊκών εταιρειών δεν στάθηκαν ικανές να αντισταθμίσουν τις πιέσεις στους κλάδους των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών. Οι απώλειες διευρύνθηκαν μετά την υποχώρηση των δεικτών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/04/02/207126.htm .

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.251,4 μονάδες μειωμένος κατά 0,39%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.627,33 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,29% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 50 στις 3.668,46 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 0,72%.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές εταιρειών κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μετά την υποβάθμιση της μετοχής της Nokia από την Credit Suisse First Boston. Ο τίτλος της φινλανδικής εταιρείας υποχώρησε κατά 4,13%, ενώ η μετοχή της σουηδικής Εricsson απώλεσε 2,28%. Πτώση (0,92%) σημείωσε και η μετοχή της γαλλικής Alcatel, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης σημείωνε άνοδο.

Απώλειες κατέγραψαν και οι τραπεζικοί τίτλοι, καθώς οι φόβοι για περαιτέρω άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση των επιτοκίων για την αντιμετώπιση πληθωριστικών πιέσεων. Υψηλότερα επιτόκια μειώνουν τη ζήτηση για δάνεια, ενώ αυξάνουν το κόστος του δανεισμού. Η μετοχή της HSBC, του κορυφαίου -ως προς τη χρηματιστηριακή αξία- ευρωπαϊκού τραπεζικού ομίλου, υποχώρησε κατά 2,46%.

Αντιθέτως, κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών επωφελούμενες από τη σημαντική άνοδο των τιμών του αργού. Αυτή την ώρα, στην αγορά ενέργειας του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Μαϊου σημειώνει άνοδο κατά 87 σεντς και έχει διαμορφωθεί στα 26,79 δολάρια ανά βαρέλι.

Ανοδο σημείωσαν και οι μετοχές του ομίλου Royal Dutch/Shell, παρά το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κατέγραφαν απώλειες στον απόηχο της ανακοίνωσης εξαγοράς της Enterprise Oil, του μεγαλύτερου ανεξάρτητου βρετανικού παραγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης καταγράφει απώλειες της τάξεως του 1,54% και έχει διαμορφωθεί στις 5.314,09 μονάδες, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της συνεδρίασης.

Η μετοχή της SAP, της κορυφαίας ευρωπαϊκής εταιρείας επαγγελματικού λογισμικού στην Ευρώπη, υποχωρεί κατά 5,25% μετά τις ανησυχίες που προκάλεσε η προειδοποίηση που απηύθυνε στους επενδυτές η αμερικανική ομοειδής επιχείρηση PeopleSoft. Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης, τα κέρδη της παραπάνω εταιρείας κατά το πρώτο τρίμηνο θα είναι κατώτερα των προβλέψεων λόγω των περιορισμένων δαπανών, από πλευράς επιχειρήσεων, στον τομέα τεχνολογίας.

Μεγαλύτερη πτώση (5,98%) σημειώνει και η μετοχή της Lufthansa, γεγονός που αποδίδεται στην κρίση στη Μέση Ανατολή και τη σημαντική αύξηση της τιμής των καυσίμων.

Αντιθέτως, σημαντική άνοδο (4,67%) εξακολουθεί να σημειώνει η μετοχή τoυ Deutsche Boerse μετά την ανακοίνωση ότι αναμένει αύξηση της τάξεως του 10% με 15% στα έσοδά του για την τρέχουσα χρήση. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Sunday Telegraph, το γερμανικό χρηματιστήριο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του LSE (London Stock Exchange) http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/04/01/206627.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα