Oριακές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τετάρτη, 03 Απριλίου 2002 19:00
UPD:19:03

ΜΙΚΤΗ εικόνα παρουσίασαν σήμερα οι χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, όπου το επενδυτικό ενδιαφέρον, λόγω της κλιμακούμενης έντασης στη Μέση Ανατολή και των ανησυχιών για τα εταιρικά κέρδη, ήταν περιορισμένο. Πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και πετρελαιοειδών, ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι κλάδοι των χημικών και των τηλεπικοινωνιών.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώθηε στις 5.2478 μονάδες οριακά μειωμένος κατά 0,07%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.632,26 μονάδες με απώλειες 0,11% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx των 50 επιλεγμένων μετοχών στις 3.662,99 μονάδες με απώλειες 0,10%. Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ο δείκτης Xetra Dax υποχωρεί κατά 0,43%, στις 5.288,44 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και σήμερα οι μετοχές εταιρειών λογισμικού μετά τη χθεσινή απόφαση του επενδυτικού οίκου Goldman Sachs να υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για τα κέρδη ανά μετοχή του αμερικανικού κολοσσού Microsoft για το 2003, με το επιχείρημα ότι «η οικονομική ανάκαμψη θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για τη βιομηχανία τεχνολογίας».

Επιπλέον, η επίσης αμερικανική ομοειδής εταιρεία Commerce One, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχει η SAP, ανακοίνωσε ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2002 τα έσοδά της μειώθηκαν κατά 83%, ποσοστό μεγαλύτερο από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ανησυχίες προκάλεσε, επίσης, η χθεσινή κατακόρυφη πτώση της αμερικανικής εταιρείας λογισμικού Peoplesoft μετά την ανακοίνωση ότι τα έσοδά της στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους διαμορφώθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς.

Η μετοχή της γερμανικής SAP, στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 2,74%.

Απώλειες κατέγραψαν σήμερα και οι τίτλοι των πετρελαϊκών εταιρειών ακολουθώντας την πτωτική πορεία των τιμών του αργού κατά τις πρωινές συναλλαγές. Αυτή την ώρα, στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Μαϊου σημειώνει πτώση κατά 52 σεντς και έχει διαμορφωθεί στα 27,14 δολάρια ανά βαρέλι.

Η πτώση αυτή οφείλεται στη σημαντική αύξηση που σημείωσαν την προηγούμενη βδομάδα τα αμερικανικά αποθέματα αργού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API).

Η μετοχή της Royal Dutch υποχώρησε κατά 1,52%.

Στον αντίποδα, ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές εταιρειών από τον τομέα των χημικών μετά την εκτίμηση της εταιρείας Du Pont, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας χημικών στις ΗΠΑ- ότι τα κέρδη της στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα ξεπεράσουν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η μετοχή της του ολλανδικού ομίλου χημικών DSM NV ενισχύθηκε κατά 2,61% στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι πώλησε στη Saudi Basic Industries Corp. αντί 2,25 δισ. ευρώ τις δραστηριότητές του στον τομέα των πετροχημικών.

Μεγαλύτερη άνοδο (11,90%) σημείωσε η μετοχή του ελβετο-σουηδικού ομίλου ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού ABB Ltd, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να πωλήσει μέρος της μονάδας του χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, καθώς και να εκδώσει ομόλογα ύψους δύο δισ. δολαρίων στο πλαίσιο της μείωσης του χρέους του κατά 1,5 δισ. δολάρια φέτος.

Τέλος, πτώση 1,66% σημείωσε η μετοχή της Novartis AG καθώς οι UBS Warburg και Credit Suisse First Boston προχώρησαν σε πώληση 23 εκατομμυρίων μετοχών της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα