Παρατυπίες στην περυσινή καλλιέργεια βάμβακος

Τετάρτη, 03 Απριλίου 2002 21:24

Στοιχεία για παρατυπίες στην περυσινή καλλιέργεια βάμβακος έδωσε στη δημοσιότητα η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, εξαγγέλλοντας παράλληλα την επιβολή ποινών σε παραγωγούς που παρανόμησαν.

Ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγγέλης Αργύρης προχώρησε στη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων δειγματοληπτικών ελέγχων, που έγιναν μέσω δορυφόρου σε 14 βαμβακοπαραγωγικούς νομούς της χώρας.

Στους νομούς αυτούς ελέγχθηκαν δορυφορικά 420.849 στρέμματα, εκ των οποίων τα 135.640 αφορούν καλλιέργεια βαμβακιού (περίπου 3% του συνόλου της περυσινής καλλιεργηθείσας έκτασης).

Από αυτά, το 58% είχαν, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, δηλωθεί νόμιμα στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου Κοινοτικών Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ) ως καλλιέργεια βαμβακιού.

Το 11% του δείγματος ήταν δηλωμένα στο ΟΣΔΕ, αλλά ως άλλη καλλιέργεια, ενώ στην πραγματικότητα είχαν καλλιεργηθεί με βαμβάκι και το υπόλοιπο 31% των εκτάσεων είχε καλλιεργηθεί με βαμβάκι, αλλά δεν δηλώθηκε στο ΟΣΔΕ.

Από τη δειγματοληψία, σύμφωνα με τον κ. Αργύρη, προκύπτει ότι σε σοβαρό ποσοστό (42%) των εκτάσεων παραγόταν παράνομα προϊόν, που δεν μπορεί να τύχει της κοινοτικής επιδότησης. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε ο υφυπουργός Γεωργίας, τις προσεχείς ημέρες ολοκληρώνεται η διαδικασία έκδοσης των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες θα ζητηθεί η επιστροφή ως αχρεωστήτως καταβληθέντων των παράνομων επιδοτήσεων για άλλες καλλιέργειες και η αποβολή των συγκεκριμένων παραγωγών για πέντε χρόνια από το σύστημα ΟΣΔΕ.

Επίσης τα ονόματα των παραγωγών που παρανόμησαν θα καταχωρηθούν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Γεωργίας και ο σχετικός φάκελος θα μεταβιβαστεί στη Δικαιοσύνη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα