Αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά την έκκληση Χαμενεϊ

Παρασκευή, 05 Απριλίου 2002 14:13

Τα 27,10 δολάρια το βαρέλι έφθασε η τιμή του πετρελαίου μπρέντ μετά από την έκκληση του θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ προς τις ισλαμικές πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να διακόψουν συμβολικά για έναν μήνα την τροφοδοσία των δυτικών χωρών και των χωρών που διατηρούν σχέσεις με το Ισραήλ. Αξιωματούχος του ΟΠΕΚ απέρριψε κάθε ενδεχόμενο λήψης τέτοιου μέτρου.

Λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκκλησης η τιμή του μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας ανέβηκε στην αγορά του Λονδίνου στα 27,10 δολάρια το βαρέλι για τις παραδόσεις του Μαΐου, ενώ είχε ανοίξει στα 26,90 δολάρια και στο χθεσινό κλείσμο η τιμή είχε διαμορφωθεί στα 27,31 δολάρια.

«Ζητώ από τις αραβικές και τις ισλαμικές πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να διακόψουν την τροφοδοσία της Δύσης και των χωρών που διατηρούν σχέσεις με το Ισραήλ για έναν μήνα και για συμβολικούς λόγους. Το πετρέλαιο ανήκει στους λαούς και μπορεί να μεταβληθεί σε όπλο εναντίον της Δύσης και των χωρών που υποστηρίζουν το βάρβαρο καθεστώς του Ισραήλ», είπε ο Αλί Χαμενεΐ κατά τη διάρκεια ομιλίας του με την ευκαιρία της μεγάλης προσευχής της Παρασκευής, καλώντας για μία ακόμη φορά τις ισλαμικές χώρες να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους.

«Σε ό,τι αφορά τον ΟΠΕΚ δεν υπάρχει περίπτωση εφαρμογής τέτοιου μέτρου διότι όποιος έχει σώας τας φρένας δεν θα υποστήριζε ένα τέτοιο μέτρο το οποίο θα γύριζε εναντίον μας», είπε ο αξιωματούχος του ΟΠΕΚ στη Βιέννη».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα