Ποιες φορολογικές αλλαγές προτείνει το πόρισμα Γεωργακόπουλου

Τετάρτη, 10 Απριλίου 2002 15:52

Μειώσεις της φορολογίας στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, κατάργηση και περιορισμό των φοροαπαλλαγών για τα μεγάλα εισοδήματα, κατάργηση υποχρέωσης υποβολής δηλώσεων για μεγάλο αριθμό μισθωτών, κατάργηση των τεκμηρίων και των τελών χαρτοσήμου καθώς και ένα νέο ενιαίο φόρο στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων (με ταυτόχρονη κατάργηση του ΦΜΑΠ και άλλων τελών στην ακίνητη περιουσία) προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης.

Ο υπουργός έδωσε στη δημοσιότητα το πόρισμα της επιτροπής Γεωργακόπουλου για τη φορολογική μεταρρύθμιση και σήμανε την έναρξη του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς για να ληφθούν οι αποφάσεις για τις αλλαγές που θα γίνουν στο φορολογικό σύστημα.

Ο υπουργός προανήγγειλε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μείωση της φορολογίας και στις δωρεές καθώς και στην επιβολή φόρου στα ακίνητα που κατέχουν οι υπεράκτιες (off shore) εταιρείες. Ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο κλείσιμο όλων των φορολογικών εκκρεμοτήτων του παρελθόντος με την εκκαθάριση των υποθέσεων κληρονομιάς καθώς και των δημοσίων κτημάτων.

Οι άξονες της φορολογικής μεταρρύθμισης, όπως τους προδιέγραψε ο κ. Χριστοδουλάκης, είναι η απλοποίηση της φορολογίας, η κατάργηση όλων των φόρων που αποφέρουν περιορισμένα έσοδα, προκαλούν μεγάλη ταλαιπωρία στους φορολογούμενους ή στρεβλώνουν την οικονομική δρατηριότητα, η μείωση των συντελεστών φορολογίας και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, καθώς και η σταδιακή κατάργηση όλων των τεκμηρίων περιλαμβανομένων και των εξωλογιστικών τρόπων προσδιορισμού του εισοδήματος των επιχειρήσεων.

Δίνοντας το πόρισμα της επιτροπής στη δημοσιότητα ο υπουργός είπε ότι το νέο φορολογικό σύστημα πρέπει να χαρακτηρίζεται από απλότητα, σταθερότητα, διάρκεια, αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Γι' αυτό, όπως είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, «δεν θα διστάσουμε να καταργήσουμε και να ενοποιήσουμε φόρους, να μειώσουμε συντελεστές και φορολογικά βάρη, να απλοποιήσουμε διαδικασίες, να άρουμε όλα τα φορολογικά αντικίνητρα και να καταπολεμήσουμε με κάθε τρόπο τη φοροδιαφυγή».

Αναλυτικότερα η επιτροπή στο πόρισμά της για τη φορολογική αναμόρφωση προτείνει μεταξύ άλλων τα εξής:

- Τη δραστική μείωση του αριθμού των φορολογούμενων που υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις. Ειδικότερα προτείνεται σε πρώτη φάση να μην υποβάλουν δήλωση όσοι είναι κάτω από το αφορολόγητο όριο.

- Αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος σε 9.500 ευρώ ή σε 9.000 ευρώ από 7.400 ευρώ σήμερα.

- Μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από 40% στο 38% και μελλοντικά στο 35%.

- Κατάργηση ορισμένων εκπτώσεων δαπανών από το εισόδημα, όπως οι οικογενειακές δαπάνες με αποδείξεις, τα δίδακτρα, το ενοίκιο κ.α. Οσον αφορά ειδικότερα τους τόκους απο στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας προτείνεται να τεθεί πλαφόν.

- Κατάργηση των τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

- Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων που αφορούν βουλευτικές αποζημιώσεις, ποσά που καταβάλλονται στους ποδοσφαιριστές, έσοδα απο έπαθλα ή βραβεία κ.α.

- Κατάργηση των εξωλογιστικών και ειδικών τρόπων προσδιορισμού του καθαρού εισοδήματος των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών.

- Μεταφορά στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων των προσωπικών εταιρειών και κατάργηση της επιχειρηματικής αμοιβής.

- Κατάργηση όλων των τελών χαρτοσήμων.

- Αύξηση των συντελεστών των ειδικών φόρων κατανάλωσης της βενζίνης καθώς και αναπροσαρμογές στο ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες με στόχο την αύξηση των εσόδων.

- Κατάργηση για τις μικρές επιχειρήσεις της υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και αύξηση του χρόνου υποβολής των δηλώσεων αυτών από δύο σε τρεις μήνες για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας.

- Θέσπιση του ΦΠΑ στις αγορές νέων ακινήτων καθώς και στην αντιπαροχή με παράλληλη κατάργηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων για τα ακίνητα αυτά.

- Αντικατάσταση της απαλλαγής για πρώτη κατοικία που εφαρμόζεται σήμερα στο φόρο μεταβίβασης ακινήτων για αγορά νέων οικοδομών με άμεση επιδότηση.

- Επιβολή τέλους αδείας ανέγερσης οικοδομών για τους μη επαγγελματίες κατασκευαστές οικοδομών.

- Θέσπιση ΦΠΑ στην παροχή υπηρεσιών από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, άμισθους, υποθηκοφύλακες, δικαστικούς επιμελητές.

- Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τη βιομηχανία με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

- Κατάργηση του φόρου κύκλου εργασιών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που επιβάλλεται στις ασφαλιστικές υπηρεσίες που παρέχονται σε στάδια ενδιάμεσης παραγωγής καθώς και την κατάργηση του φόρου κύκλου εργασιών στα ασφάλιστρα ζωής.

- Η εισαγωγή φόρου στην κατοχή ακίνητης περιουσίας με κατάργηση μιας σειράς φόρων που επιβαρύνουν σήμερα την ακίνητη περιουσία, όπως ο ΦΜΑΠ ως συμπληρωματικός φόρος στα μισθώματα, το χαρτόσημο μισθωμάτων, ο φόρος εισοδήματος ιδιοκατοίκησης, το τέλος ακινήτων, το τέλος αδειών οικοδομών και ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων. Προτείνεται η μεταφορά των εσόδων που θα προκύψουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

- Απλοποίηση και μείωση των φόρων στις κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές.

- Μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων για τα παλαιά ακίνητα.

- Αντικατάσταση με έναν ενιαίο φόρο επιτηδεύματος όλων των μικρών φόρων που επιβάλλονται σήμερα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

- Κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, πλην αυτών που εισπράττονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα