Δυναμικό άνοιγμα στη Wall Street

Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2013 16:52
UPD:18:06
REUTERS

Δυναμικά υποδέχεται τη νέα χρονιά το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στον απόηχο της επίτευξης συμφωνίας για αποτροπή του «δημοσιονομικού γκρεμού», με τους κυριότερους δείκτες να καταγράφουν κέρδη.

Στην έναρξη της συνεδρίασης, ο δείκτης Dow Jones σημείωνε άνοδο 1,14% στις 13.253,55 μονάδες, ενώ ο δείκτης Standard & Poor's 500 ενισχυόταν κατά 1,34% στις 1.445,36 μονάδες. Ακόμη υψηλότερα κέρδη, της τάξης του 2,47%, κατέγραφε ο δείκτης Nasdaq Composite Index, ο οποίος διαμορφωνόταν στις 3.093,98 μονάδες.

Με τη συμφωνία απετράπη η αυτόματη ενεργοποίηση δραστικών μέτρων λιτότητας, όπως αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών, τα οποία θα υπονόμευαν την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Ανοιχτά παραμένουν, ωστόσο, φλέγοντα δημοσιονομικά ζητήματα, καθώς οι μειώσεις των δημόσιων δαπανών ύψους 109 δισ. δολαρίων απλώς αναβλήθηκαν κατά δύο μήνες.

«Πολλοί επενδυτές αισθάνονται μεγαλύτερη αισιοδοξία στο ξεκίνημα του 2013, μετά από ένα έτος έντονων διακυμάνσεων στα χρηματιστήρια και την υπογραφή της συμφωνίας», σχολιάζει στο Reuters ο αναλυτής της UBS, Τζόναθαν Γκόλαμπ.

«Δυστυχώς, η αίσθησή μας είναι ότι τα πιο σημαντικά διαρθρωτικά ζητήματα θα εξακολουθούν να μετατοπίζονται χρονικά, αφήνοντας περιθώριο για έντονη αβεβαιότητα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη κατεύθυνση της οικονομίας και της κερδοφορίας των εταιρειών», συμπληρώνει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα