IIF: Πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες μέρες

Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2012 21:15
UPD:22:35

Την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας επί μιας εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI) «τις επόμενες ημέρες» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το IIF (Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο), που εκπροσωπεί τους ιδιώτες ομολογιούχους.

«Είναι ουσιώδες μια εθελοντική συμφωνία να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, στη βάση των όρων και των παραμέντρων που συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες στις 26/27 Οκτωβρίου» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως τις τελευταίες μέρες έχει επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες.

Και ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, τη Δευτέρα ήρθαν στην επιφάνεια νέα σενάρια από το Βερολίνο για βαθύτερο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, μέχρι και το 75%, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση των συνομιλιών για το PSI, που αποτελεί τον κεντρικό άξονα της νέας δανειακής σύμβασης, που θα υπογράψει η Ελλάδα με την τρόικα. Η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει τα σενάρια, αλλά το γεγονός, ότι λίγες μέρες νωρίτερα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε ότι η μείωση του χρέους κατά 50% (που συμφωνθήκε στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου) δεν επαρκεί για να αντιμετωπιστεί το ελληνικό πρόβλημα του χρέους, σημαίνει ότι το θέμα είναι ανοιχτό.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί δήλωσε ότι εντός του Ιανουαρίου θα επαναληφθούν οι διαβουλεύσεις για το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό. Τόνισε ακόμη ότι αυτό που προέχει είναι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στη μείωση της αξίας του ελληνικού χρέους, ώστε στη συνέχεια να υπάρξει συμφωνία της ευρωζώνης και της τρόικας με τις ελληνικές αρχές για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ε.Ε. και του ΔΝΤ από τη μια πλευρά με τις τράπεζες (IIF), πραγματοποιούνται στη βάση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου 2011, που προβλέπει τη μείωση της ονομαστικής αξίας ύψους 206 δισ. ευρώ, κατά 50%, δηλαδή κατά 103 δισ. ευρώ, που αναλογεί στο 48,5% του φετινού ΑΕΠ.

Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες

Στην Αθήνα, η πορεία των συζητήσεων για το PSI, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα περιλαμβάνει τις εκκρεμότητες του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, μεταξύ των οποίων και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά και η προετοιμασία της κυβέρνησης εν όψει της άφιξης της τρόικας στα μέσα Ιανουαρίου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο Λ. Παπαδήμος και ο Ευ. Βενιζέλος.

Κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι συνεχείς επαφές με τον πρωθυπουργό χθες, σήμερα και τις επόμενες μέρες, αφορούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα για τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που έχει η χώρα το επόμενο διάστημα. Ερωτηθείς ειδικά για τα κλειστά επαγγέλματα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «έχουν γίνει τα περισσότερα. Πάρα πολλά έχουν κλείσει μαζί με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Τώρα αν μείνουν ορισμένα, θα κλείσουν αργότερα».

Μιλώντας σήμερα το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, υπογράμμισε την κρισιμότητα των επόμενων τριών - τεσσάρων μηνών για την πορεία της χώρας, αναφέροντας χρακτηριστικά ότι πρέπει να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση αλλιώς «είμαστε εκτός αγορών και εκτός ευρώ».

«Το επόμενο τρίμηνο, τετράμηνο είναι που θα κριθούν όλα. Αυτό είναι και ο λόγος ύπαρξης αυτής της κυβέρνησης», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι και τόνισε ότι «το ζήτημα της παραμονής στο ευρώ είναι ανοιχτό».

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων απάντησε ότι «πιθανότατα να υπάρχει ανάγκη και πρόσθετων μέτρων», ωστόσο, όπως είπε, κάτι τέτοιο δεν έχει τεθεί μέχρι στιγμής.

Την κρισιμότητα του τρέχοντας τριμήνου υπογράμμισε και η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, τονίζοντας ότι η παραμονή στο ευρώ «είναι το διακύβευμα στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε όλοι».

Όπως είπε, «ο στόχος και οι προσπάθειες της κυβέρνησης για το επόμενο τρίμηνο είναι σαφείς, είναι να παραμείνουμε στο ευρώ σε μια φλεγόμενη περιοχή, σε μια φλεγόμενη εποχή».

«Είναι προϋπόθεση για να μπούμε ξανά στη διαδικασία της ανάπτυξης. Είναι το διακύβευμα στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε όλοι», πρόσθεσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα