Ισχνή θα είναι η ανάπτυξη στην ΕΕ και την ευρωζώνη το 2012 ενώ ο κίνδυνος ύφεσης είναι υπαρκτός για πολλά κράτη-μέλη, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί.
Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, ο κ. Μπαγί ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Επιτροπής, η ανάπτυξη στην ΕΕ αναμένεται να είναι 0,5% το 2012. Χαρακτήρισε μάλιστα υπεραισιόδοξες τις εκτιμήσεις για τη φετινή ανάπτυξη σε ορισμένα κράτη μέλη.
Για το λόγο αυτό, όπως επισήμανε, με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν για το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο φέτος ίσως χρειαστεί να υπάρξει αναθεώρηση αυτών των προβλέψεων, ώστε να διασφαλιστούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για τη μείωση των ελλειμμάτων το 2012 και το 2013.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ακόμη ότι, παράλληλα με τις προσπάθειες μείωσης των δαπανών και των ελλειμμάτων, θα πρέπει να υπάρξει και στρατηγική τόνωσης της ανάπτυξης που θα βασίζεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Αναγνωρίζοντας ότι η τόνωση της ανάπτυξης δεν είναι δυνατό να υπάρξει με δημόσιους πόρους, λόγω της σημερινής οικονομικής συγκυρίας, ο κ. Μπαγί υπογράμμισε την ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων στη εσωτερική αγορά και την αγορά εργασίας με άρση των εμποδίων στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, καθώς και στους τομείς της ενέργειας, του χρηματοπιστωτικού συστήματος, της παιδείας και της κατάρτισης των νέων και των εργαζομένων.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπάρχει «πρόθεση ή σχέδιο» κάποιο κράτος μέλος του ευρώ να εγκαταλείψει την ευρωζώνη το 2012 ή αργότερα.
Τον Ιανουάριο οι διαβουλεύσεις για το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι εντός του Ιανουαρίου θα επαναληφθούν οι διαβουλεύσεις για το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.
Στην πρώτη ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου για το 2012, ο κ. Μπαγί τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στη μείωση της αξίας του ελληνικού χρέους (PSI), ώστε στη συνέχεια να υπάρξει συμφωνία της ευρωζώνης και της τρόικας με τις ελληνικές αρχές για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Μιλώντας σήμερα το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, υπογράμμισε την κρισιμότητα των επόμενων τριών - τεσσάρων μηνών για την πορεία της χώρας, αναφέροντας χρακτηριστικά ότι πρέπει να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση αλλιώς «είμαστε εκτός αγορών και εκτός ευρώ».
«Το επόμενο τρίμηνο, τετράμηνο είναι που θα κριθούν όλα. Αυτό είναι και ο λόγος ύπαρξης αυτής της κυβέρνησης», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι και τόνισε ότι «το ζήτημα της παραμονής στο ευρώ είναι ανοιχτό».
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων απάντησε ότι «πιθανότατα να υπάρχει ανάγκη και πρόσθετων μέτρων», ωστόσο, όπως είπε, κάτι τέτοιο δεν έχει τεθεί μέχρι στιγμής.
Την κρισιμότητα του τρέχοντας τριμήνου υπογράμμισε και η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, τονίζοντας ότι η παραμονή στο ευρώ «είναι το διακύβευμα στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε όλοι».
Όπως είπε, «ο στόχος και οι προσπάθειες της κυβέρνησης για το επόμενο τρίμηνο είναι σαφείς, είναι να παραμείνουμε στο ευρώ σε μια φλεγόμενη περιοχή, σε μια φλεγόμενη εποχή».
«Είναι προϋπόθεση για να μπούμε ξανά στη διαδικασία της ανάπτυξης. Είναι το διακύβευμα στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε όλοι», πρόσθεσε.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ