Επικουρικές συντάξεις: «Προαπαιτούμενο» η συναίνεση των κομμάτων

ΝΔ: «Όχι» σε οριζόντιες περικοπές
Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2012 16:10
UPD:18:15

Τη διαβεβαίωση ότι το υπουργείο Εργασίας δεν πρόκειται να αναλάβει καμία νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα αφορά μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, χωρίς τη συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, έδωσε ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Κουτρουμάνης.

Τη διαβεβαίωση ότι το υπουργείο Εργασίας δεν πρόκειται να αναλάβει καμία νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα αφορά μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, χωρίς τη συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, έδωσε ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Κουτρουμάνης.

Κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Κουτρουμάνης με τους αρμόδιους τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Σταϊκούρα, Ν. Νικολόπουλο και το σύμβουλο του Αντώνη Σαμαρά, Χρ. Λαζαρίδη, οι δύο πλευρές συμφώνησαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, στην αναγκαιότητα εξορθολογισμού των επικουρικών συντάξεων.

Αποφάσισαν επίσης τη σύσταση κοινής Επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει όλα τα στοιχεία και θα καταλήξει σε σύντομο χρονικό διάστημα στην αξιολόγηση των προτάσεων.

Ο υπουργός Εργασίας ζήτησε παράλληλα από τους εκπροσώπους της ΝΔ να παρευρίσκονται και να συμμετέχουν ενεργά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της ΝΔ δεσμεύτηκαν να απαντήσουν αφού ενημερώσουν την παράταξη τους.

Η ηγεσία του υπουργείου και η αντιπροσωπεία της ΝΔ συμφώνησαν ακόμη πως αντίστοιχη συμμετοχή θα ζητηθεί και από το ΛΑΟΣ, ενώ σ’ αυτή την κατεύθυνση έχει αναληφθεί, όπως έγινε γνωστό, σχετική πρωτοβουλία από τον κ. Κουτρουμάνη.

Σε δηλώσεις του πάντως μετά τη συνάντηση, ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, Ν. Νικολόπουλος, δήλωσε «περισσότερο ανήσυχος» για το θέμα των επικουρικών συντάξεων. Ο κ. Νικολόπουλος υπογράμμισε συγκεκριμένα ότι οι θέσεις της Ν.Δ. για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος είναι σταθερές, ενώ επανέλαβε την αντίθεση του κόμματός του «σε οριζόντιες περικοπές χωρίς αντίκρισμα».

«Πρέπει να είμαστε σοβαροί. Γιατί πώς να προχωρήσεις σε λύσεις βιώσιμες, όταν δεν έχουν ακόμα συνεκτιμηθεί τα αποτελέσματα του “κουρέματος” στα Ασφαλιστικά Ταμεία και δεν έχεις στα χέρια σου αξιόπιστες αναλογιστικές μελέτες;», διερωτήθηκε.

«Οι οριζόντιες περικοπές δεν είναι δυνατό να αποκαλούνται “εξορθολογισμός”. Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ είναι αντίθετη στην κατάργηση ή απαξίωση της επικουρικής σύνταξης», ξεκαθάρισε.

Προτάσεις Γ. Κουτρουμάνη

Μείωση των επικουρικών συντάξεων στα Ταμεία που παρουσιάζουν ελλείμματα και ταυτόχρονα καταβάλλουν συντάξεις που υπερβαίνουν το 20% των συντάξιμων αποδοχών και πλήρη ενοποίηση των πέντε Ταμείων επικουρικής ασφάλισης προβλέπουν εν τω μεταξύ οι προτάσεις του κ. Κουτρουμάνη για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών Ταμείων.

Ειδικότερα, τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου προβλέπουν:

-Πλήρη ενοποίηση, διοικητική και ασφαλιστική των πέντε ταμείων επικουρικής ασφάλισης μισθωτών (ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΙΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΑΤ), και των αντίστοιχων κλάδων και αυτοτελών τομέων μέχρι την 1/7/2012.

- Μείωση των επικουρικών συντάξεων στα ταμεία που παρουσιάζουν ελλείμματα και ταυτόχρονα καταβάλλουν συντάξεις που υπερβαίνουν το 20% των συντάξιμων αποδοχών, με στόχο την αποτροπή ελλειμμάτων από το 2014 και μετά.

- Καμία μείωση σε συντάξεις που αντιστοιχούν στο 20% του συντάξιμου μισθού και επομένως και καμία μείωση για τους νέους ασφαλισμένους (από 1/1/1993 και μετά).

- Ενοποίηση σε έναν «κουμπάρα» όλων των περιουσιακών στοιχείων των ενοποιημένων ταμείων και τομέων και ενίσχυση της δυνατότητας για μία επαγγελματική και αποτελεσματική αξιοποίησή της.

- Συμμετοχή του νέου ταμείου στο πρόγραμμα ενίσχυσης της περιουσίας των ταμείων, σε αντιστάθμισμα των όποιων απωλειών προκύψουν από την διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων.

- Διασφάλιση όλων των κοινωνικών πόρων για την ενίσχυση του νέου ταμείου προς όφελος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

- Μεταφορά του πόρου από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης που αντιστοιχεί στις επικουρικές συντάξεις, στο νέο ενιαίο ταμείο ως έσοδο αντί της κατάθεσης του στο ΑΚΑΓΕ.

- Διευθέτηση του πραγματικού χρέους του ΙΚΑ προς το ΕΤΕΑΜ (αντί των 2,8 δισ. ευρώ στα 4,5 δισ. ευρώ που εκτιμάται) και απόδοση του σε ετήσιες δόσεις κατά τα πρότυπα του Νόμου 3655/2008 (15 δόσεις).

- Ενιαίος τρόπος υπολογισμού συντάξεων για τους νέους ασφαλισμένους (που ισχύει και σήμερα) και σύσταση ατομικών μερίδων για όσους ασφαλίστηκαν από 1/1/2001 και μετά. Ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών-παροχών, αλλά και ενίσχυση των συντάξεων από το μέρισμα που προκύπτει από τις προσόδους της περιουσίας.

- Δυνατότητα στους φορείς των ασφαλισμένων να εξαιρεθούν από την ενοποίηση και να διατηρήσουν τα ταμεία τους και τους τομείς τους ως αυτοδιαχειριζόμενα ταμεία, Ν.Π.Ι.Δ. ή Επαγγελματικά Ταμεία.

Όπως προειδοποιεί το υπουργείο Εργασίας, «χωρίς μία ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση στο χώρο της επικουρικής ασφάλισης, οι συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους συνταξιούχους και μάλιστα άμεσα». Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το υπουργείο, έχουν ενοποιηθεί 19 ταμεία στο ΕΤΕΑΜ λόγω αδυναμίας να καταβάλουν τις συντάξεις (τα πέντε ταμεία τα τελευταία τέσσερα χρόνια), ενώ τώρα κινδυνεύει το μεγάλο ταμείο, το ΕΤΕΑΜ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα