Der Spiegel: «Ανεπαρκές» το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας

Προειδοποίηση ΔΝΤ
Σάββατο, 07 Ιανουαρίου 2012 20:04
UPD:23:08

Ανεπαρκές κρίνει το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του ΔΝΤ που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, το περιοδικό εκτιμά ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατηρεί αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα χρέους της χώρας και θεωρεί ότι θα έπρεπε να ληφθούν νέα μέτρα προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία και να επιτύχει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές της.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των επιλογών που διακρίνει το ΔΝΤ για την Ελλάδα είναι είτε η λήψη νέων μέτρων λιτότητας είτε η αύξηση της βοήθειας από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης. «Η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών μεγεθών της», αναφέρει σύμφωνα με το Der Spiegel το έγγραφο, διαφορετικά «οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας είναι δυνατόν να αρνηθούν να αποζημιωθούν με ένα ποσοστό απομείωσης χρέους υψηλότερο του ως τώρα αναφερόμενου (σ.σ.:50%).

Το περιοδικό επισημαίνει επίσης ότι στο έγγραφο του ΔΝΤ γίνεται λόγος για καθυστερήσεις στη διαρθρωτική προσαρμογή της χώρας μας, ιδίως σε ό,τι αφορά στην είσπραξη των φόρων και στην πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Στο μεταξύ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, o επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πρέπει να γίνει μεγαλύτερο κούρεμα για να μπορέσει, όπως είπε, «να αναπνεύσει η Ελλάδα». Προειδοποίησε επίσης ότι ταυτόχρονα η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει μια σειρά μέτρων και να προχωρήσει «πιθανόν σε προσαρμογές στους μισθούς».

Από την πλευρά του, σε συνέντευξή του στο «Βήμα», ο Κλέμενς Φουέστ, σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι το «κούρεμα» κατά 50% του ελληνικού χρέους δεν είναι αρκετό προκειμένου να μπει η χώρα σε μια βιώσιμη πορεία. Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι η συμμετοχή των επενδυτών στο «κούρεμα» θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική, ακόμα κι αν, όπως είπε, προέκυπτε ο κίνδυνος ανοιχτής χρεοκοπίας.

Την ίδια ώρα, τη διαφωνία του με την άποψη της γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, η οποία είχε υποστηρίξει ότι αν αποτύχει το ευρώ θα αποτύχει και η Ευρώπη, εξέφρασε το ηγετικό στέλεχος της Χριστιανο-Κοινωνικής Ενωσης (CSU), Χορστ Ζιχόφερ.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, ο Ζιχόφερ σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλές υγιείς οικονομίες εκτός ευρωζώνης», εντούτοις, πρόσθεσε, «η Ευρώπη λειτουργεί».

Ερωτηθείς μάλιστα για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εξέφρασε την άποψη ότι οι παρενέργειες σε αυτήν την υποθετική περίπτωση, «δεν θα είναι αρκετά ισχυρές, ώστε η Ευρώπη να ζημιωθεί». «Δεν προτείνω πάντως η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη», διευκρίνισε.

Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση ότι στο μέλλον θα πρέπει η οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη να δύναται να διώχνει τα μέλη, που συστηματικά παραβιάζουν τους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Αν και παραδέχθηκε ότι ο τρόπος αυτός «είναι ωμός» επισήμανε ότι η απομάκρυνση ενός μέλους, ως υστάτη λύση, «πρέπει να είναι εφικτή».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα