ΕΚΤ: Αμετάβλητο στο 1% το επιτόκιο

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012 14:45
UPD:13/01/2012 00:12

Αμετάβλητο στο 1% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Αμετάβλητο στο 1% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Τον προηγούμενο μήνα η ΕΚΤ μείωσε το κόστος δανεισμού της στο προηγούμενο ιστορικό χαμηλό του 1%, εκμηδενίζοντας ουσιαστικά τις δύο προηγούμενες επιτοκιακές αυξήσεις του 2011.

Επίσης, προσέφερε στις τράπεζες της Ευρωζώνης απεριόριστη ρευστότητα, χαλαρώνοντας τους κανόνες για τις εγγυήσεις και χορηγώντας τριετή δάνεια σε υπερβολικά χαμηλά επιτόκια.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σημείωσε πως τα πρόσφατα έκτακτα μέτρα της κεντρικής τράπεζας για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών στην ευρωζώνη είναι «αποτελεσματικά».

«Διαπιστώνουμε πολλές θετικές εξελίξεις» από τα πρόσφατα, μη συμβατικά, μέτρα που εφάρμοσε η ΕΚΤ, πρόσθεσε ο Ντράγκι, κάνοντας μία νύξη για το γιγαντιαία δανειδότηση ύψους 489 δισ. δολαρίων προς 523 τραπεζικά ιδρύματα στην ευρωζώνη τον περασμένο Δεκέμβριο, με σταθερό επιτόκιο 1% τριετούς διάρκειας.

Η δανειοδότηση τούτη «προσφέρει σε όλες τις τράπεζες μία ασφάλεια κατά του κινδύνου να ξαναβρεθούν χωρίς ρευστότητα και παράλληλα τους δίνει χρόνο» ώστε να συμμορφωθούν με τις προκαθορισμένες τακτικές υποχρεώσεις τους, κατά προτεραιότητα με τις ανακεφαλαιοποιήσεις που απαιτεί η επιθεώρηση των ευρωπαϊκών τραπεζών ΕΒΑ, τόνισε ο Ντράγκι.

Επιπλέον, τα επιτόκια δανεισμού για τα κρατικά ομόλογα που πρόσφατα εξέδωσαν οι χώρες της ευρωζώνης «έχουν μειωθεί σημαντικά, το διαπιστώσαμε ήδη σήμερα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, αναφερόμενος στις επιτυχείς δημοπρασίες της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Εξάλλου, τόνισε ο Ντράγκι, οι τράπεζες οι οποίες έχουν δανεισθεί μαζικά ρευστό από την ΕΚΤ δεν είναι οι ίδιες οι οποίες χρησιμοποιούν τις διευκολύνσεις της όσον αφορά τις καθημερινές καταθέσεις, οι οποίες έχουν φθάσει τις τελευταίες εβδομάδες στα ανώτερα σημεία της, χάρις στο χαμηλό τους επιτόκιο (0,25%). Το γεγονός αυτό σημαίνει πως οι τράπεζες προτιμούν να τοποθετούν το πλεόνασμα της ρευστότητάς τους στην ΕΚΤ αντί να το επενδύουν στον τραπεζικό κύκλο.

Ισχυρή ζήτηση και μειωμένες αποδόσεις στην ισπανική δημοπρασία

Νωρίτερα, το ισπανικό δημόσιο άντλησε ποσό ύψους 9,986 δισ. ευρώ - διπλάσιο του αρχικού στόχου - μέσω της έκδοσης μεσο-μακροπρόθεσμων τίτλων. Η ζήτηση στη δημοπρασία ήταν ισχυρή ενώ σημαντική μείωση παρουσίασε και το κόστος δανεισμού.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ισπανίας εκδόθηκαν ομόλογα διάρκειας 3, 4 και 5 ετών με απόδοση από 3,384% έως 3,912%, έναντι αποδόσεως μεταξύ 4,871% και 4,848% κατά τις προηγούμενες αντίστοιχες δημοπρασίες.

Τα αποτελέσματα της ισπανικής δημοπρασίας, η οποία αποτέλεσε το πρώτο κρίσιμο τεστ για το 2012 όσον αφορά στη ζήτηση χρέους της ευρωπαϊκής περιφέρειας, οδήγησαν σε περαιτέρω άνοδο των μετοχών ενώ ώθησαν προς τα πάνω και το ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα