Την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχουν σημειώσει, όπως είπε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων με στόχο τη σταθεροποίηση των οικονομικών των χωρών της Ευρώπης εξέφρασε, από το Τόκιο, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν σημειώσει πρόοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά, μετά τη συνάντησή του με τον Ιάπωνα ομόλογό του Τζουν Αζούμι στο Τόκιο.
Σύμφωνα με τον Γκάιτνερ, οι Ευρωπαίοι έχουν προχωρήσει «στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση των οικονομιών και στην προώθηση της ανάπτυξης».
«Είναι σημαντικό οι οικονομικές εγγυήσεις που δίνουν (οι Ευρωπαίοι) να είναι ισχυρές και αξιόπιστες στα μάτια των αγορών», υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.
Χθες πάντως ο οίκος αξιολόγησης Fitch επανήλθε δριμύτερος βάζοντας αυτή τη φορά στο στόχαστρο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), την οποία κάλεσε να αναλάβει μεγαλύτερη δράση και να στηρίξει την Ιταλία, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η κατάρρευση του ευρώ θα είναι «κατακλυσμιαία» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2121587 .
Συγκεκριμένα, ο εκτελεστικός διευθυντής του οίκου Fitch και επικεφαλής του ομίλου για τις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών, Ντέιβιντ Ράιλι, κατέστησε σαφές ότι η κατάρρευση του ευρώ θα αποβεί ολέθρια για την παγκόσμια οικονομία και μολονότι αυτό δεν αποτελεί το βασικό σενάριο του οίκου Fitch, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, εάν η Ιταλία δεν βρει τρόπο για να επιλύσει το πρόβλημα του χρέους της.
Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε την ΕΚΤ να παραμερίσει την απροθυμία της και να αγοράσει μεγαλύτερες ποσότητες χρέους από τις πλέον βαλλόμενες χώρες του ευρώ, όπως η Ιταλία, και παράλληλα να πάψει να είναι αρνητική στον απευθείας δανεισμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) από αυτήν.