Μέτρα κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων

Λ. Παπαδήμος: Κραυγαλέο πρόβλημα κοινωνικής αδικίας
Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012 11:27
UPD:12:59

Μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων εξήγγειλε, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη.

Περαιτέρω μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων εξήγγειλε, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα επεκταθεί το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου εκροών - εισροών υγρών καυσίμων στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας, από τα διυλιστήρια μέχρι και τα πρατήρια.

Σημείωσε επίσης ότι θα ενισχυθεί το ΣΔΟΕ με κατάλληλη τεχνολογία, εκπαίδευση και πιο αποφασιστικό και σαφή προσαναλοτισμό όσον αφορά τους επιτόπιους ελέγχους, καθώς και ότι, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των τελωνείων, θα τοποθετηθούν έξι σταθερά συστήματα με ακτίνες χ στις μεθοριακές περιοχές για την παρακολούθηση των βυτιοφόρων.

Θα υπάρξει επίσης πολύ στενή συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Προστασίας του Πολίτη.

Κατά τα άλλα, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ότι το λαθρεμπόριο καυσίμων ως ένα κραυγαλέο πρόβλημα κοινωνικής αδικίας, τονίζοντας ότι «κάποιοι επιτήδειοι πλουτίζουν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου», ειδικά σε μια εποχή που η χώρα δοκιμάζεται από ένα σημαντικό οικονομικό πρόβλημα.

Όπως είπε, τo λαθρεμπόριο δεν είμαι μόνο η απώλεια των εσόδων του δημοσίου αλλά το γεγονός ότι η απώλεια αυτή συμβαίνει σε μία εποχή που ο λαός δοκιμάζεται σκληρά.

Δήλωσε, πάντως, ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τις επιδόσεις της ελληνικής πολιτείας στο πρόβλημα αυτό, ωστόσο, όπως ανέφερε έχουν γίνει προσπάθειες και υπάρχουν κάποια αποτελέσματα.

Από την πλευρά του ο κ. Καρατζαφέρης, αναπτύσσοντας την ερώτησή του επισήμανε ότι εάν είχαμε πατάξει το λαθρεμπόριο των πετρελαιοειδών τα τελευταία 25 χρόνια θα είχα εξοικονομήσει περίπου 25 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει, όπως είπε, ότι πολλές από τις περικοπές που έγιναν θα είχαν αποφευχθεί.

«Η Πολιτεία υπήρξε αδύναμη ή και ανεκτική σε κάποιες περιπτώσεις και κάποιοι που θα έπρεπε να έχουν οδηγηθεί στον εισαγγελέα σήμερα επηρεάζουν την πολιτική ζωή του τόπου», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να υπάρξει σαφής οδηγία για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

Απαντώντας στη συνέχεια στον κ. Παπαδήμο σημείωσε μεταξύ άλλων ότι και στο ΣΔΟΕ όλοι δεν είναι ακέραιοι, ενώ αναφέρθηκε στη διαφθορά που υπάρχει στις τάξεις των τελωνειακών και των λιμενικών.

Κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ανοίξει απαλλακτικά βουλεύματα.

Μίλησε επίσης για διαφυγόντα έσοδα του δημοσίου (ΦΠΑ) από τις τεράστιες ποσότητες πετρελαίου που διακινήθηκαν στον πόλεμο της Λιβύης και για πακτωλό διαφυγής εσόδων για το κράτος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι τριπλασιάστηκαν οι εξαγωγές προς γειτονικές χώρες.

«Πρέπει να επιβάλουμε το νόμο και να νικήσουμε τους λαθρέμπορους», υπογράμμισε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα