London Business School: Συνέδριο για τις μελλοντικές προοπτικές

Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2012 20:24

Η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών και η άρνηση του ελληνικού κράτους να προχωρήσει με αποφασιστικότητα και ταχύτητα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ανατρέποντας ισορροπίες και κατεστημένες πρακτικές, υπήρξαν τα κεντρικά σημεία συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων του συνεδρίου με τίτλο: «Ελλάδα - Προοπτικές για το μέλλον», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από το London Business School σε συνδιοργάνωση με το Σύλλογο Αποφοίτων και σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Φοιτητών του πανεπιστημίου στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν περίπου 300 άτομα, από τον ευρύτερο πολιτικοοικονομικό κόσμο της Ελλάδας, αλλά και μεγάλος αριθμός Ελλήνων της διασποράς μέσω livestreaming από το London Business School, το LSE, την Οξφόρδη, το Cambridge, τη Βιέννη, το Harvard, το Yale, το Stanford, το Wharton κ.α., καθώς και αρκετά άλλα πανεπιστήμια. Μεταξύ των ομιλητών ήταν οι δρ Τάκης Γεωργακόπουλος - CFO, JP Morgan Chase Global Corporate Bank, δρ Παύλος Μυλωνάς - επικεφαλής οικονομολόγος και προϊστάμενος Στρατηγικής και Διακυβέρνησης, Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, δρ Κώστας Μητρόπουλος - διευθύνων σύμβουλος, ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννης Στουρνάρας - γενικός διευθυντής ΙΟΒΕ, Θοδωρής Πεπανίδης - εταίρος McKinsey & Co, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος - διευθύνων σύμβουλος, τσιμέντα Τιτάν, δρ Ηλίας Μόσιαλος - βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Μάνος - πρόεδρος, Δράση κ.ά.

Στην εκδήλωση επισημάνθηκε πως η υπερπροστασία των «ιερών αγελάδων» του Δημοσίου, οι στρεβλώσεις που παρατηρούνται στις σχέσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας έχουν οδηγήσει στην υπερφορολόγηση, στην παρατεταμένη αβεβαιότητα κι αστάθεια και τελικώς σε απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην «απροθυμία» που επιδεικνύει η χώρα στην εφαρμογή του προγράμματος της τρόικας για τις διαρθρωτικές αλλαγές και στην εμμονή της Ελλάδας να τις αναβάλει.

Ως προς το χρέος και την αναζήτηση μιας βιώσιμης λύσης για τη διαχείρισή του, επικράτησε η παραδοχή ότι το πρόγραμμα της τρόικας ήταν και παραμένει ανεδαφικό, ωστόσο η απραξία του παρελθόντος δεν αποτελεί πλέον επιλογή. Επιπλέον, κοινή θέση των ομιλητών ήταν ότι μία μη εθελοντική αναδιάρθρωση (πέρα από το PSI+) είναι αναπόφευκτη, αλλά θα πρέπει να είναι επιθυμητή εάν γίνει σωστά και συντεταγμένα.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε ότι μια ελεγχόμενη και συντεταγμένη χρεοκοπία δεν συνιστά απαραίτητα έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Συνοψίζοντας τα κύρια σημεία του Συνεδρίου, ο δρ Μιχαήλ Γ. Ιακωβίδης, ο οποίος κατέχει τη Sir Donald Gordon Εδρα Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας στο London Business School και ο οποίος ηγήθηκε της διοργάνωσης του Συνεδρίου, σημείωσε: «Το ελληνικό πρόβλημα είναι διοικητικό.

Το φάσμα της καταστροφής δεν αρκεί για να αλλάξει το σύστημα. Χρειάζεται να επικεντρωθούμε στην εφαρμογή, στη χρήση ποσοτικοποιημένων δεικτών για να ξέρουμε ποιοι θα είναι οι δυνητικοί υπεύθυνοι».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα