Διαβουλεύσεων συνέχεια για το PSI

Κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα
Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2012 12:41
UPD:15:33

Παρατείνονται οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του PSI και η προσοχή στρέφεται πλέον στο Eurogroup της Δευτέρας, καθώς στο επίκεντρο αναμένεται να τεθεί το ελληνικό χρέος.

Οι πιέσεις της Γερμανίας και του ΔΝΤ για το ύψος των επιτοκίων των νέων ομολόγων παραμένουν, καθώς επιθυμούν πριν κληθούν να συμφωνήσουν για τη νέα δανειακή σύμβαση, να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο.

Το ζήτημα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντηση που θα έχουν στις 19.00 (τοπική ώρα) στο Βερολίνο η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα ξεκινήσει στις Βρυξέλλες στις 14:30 τοπική ώρα (15:30 ώρα Ελλάδος) και εκεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να παρουσιάσει ορισμένα σημεία της προς ολοκλήρωση συμφωνίας.

Το χρονοδιάγραμμα για την παρουσίαση της τελικής συμφωνίας έχει πλέον αλλάξει, καθώς πλέον ημερομηνία ορόσημο για την παρουσίαση της συμφωνίας ορίζεται η 30η Ιανουαρίου, οποότε θα πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής.

Πάντως, όπως ανακοίνωσε το IIF, οι συνομιλίες μεταξύ του Τσαρλς Νταλάρα -που αποχώρησε το Σάββατο από την Ελλάδα- και της κυβέρνησης συνεχίζονται τηλεφωνικώς, ενώ μία ομάδα ειδικών παραμένει στην Αθήνα και εργάζεται μαζί με κυβερνητικούς αξιωματούχους επί πολλών πτυχών του PSI.

Οι διαφαινόμενες ρυθμίσεις σχετικά με το PSI δεν θα καταστήσουν το χρέος βιώσιμο καθώς κινούνται στη λογική της προστασίας των συμφερόντων των αγορών και των τραπεζών, εκτιμά ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης και προσθέτει:

«Οι σκληρές πολιτικές λιτότητας που τίθενται ως προϋπόθεση για την οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους βαθαίνουν την ύφεση, ισοπεδώνουν την κοινωνία και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για την δραστική μείωση του. Βασική στόχευση τους δεν είναι άλλη από το να πληρώσουν τη κρίση του νεοφιλελευθερισμού οι εργαζόμενοι».

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως το χρέος και το μνημόνιο αποτέλεσαν το όχημα για την ικανοποίηση των αιτημάτων του κεφαλαίου σε βάρος του κόσμου της εργασίας», καταλήγει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα