PSI: Αισιοδοξία Ρεν για επίτευξη συμφωνίας

«Έως 13/2» η επίσημη προσφορά για το πρόγραμμα
Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012 18:08
UPD:24/01/2012 12:47

Αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις για το PSI θα ολοκληρωθούν «σύντομα, κατά προτίμηση εντός της εβδομάδας» εμφανίστηκε ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν (φωτογραφία αρχείου).

Αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις για το PSI θα ολοκληρωθούν «σύντομα, κατά προτίμηση εντός της εβδομάδας» εμφανίστηκε ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Όπως ανέφερε ο κ. Ρεν κατά τη συνεδρίαση θα εξεταστεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σχετικά με το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο χορήγησης πρόσθετης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ο Επίτροπος τόνισε ότι «έχουμε ήδη μια ισχυρή απόφαση και πάνω σε αυτήν εργαζόμαστε», αναφερόμενος στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου για το δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας μας.

Η διακοπή των διαπραγματεύσεων για το PSI και η καθυστέρηση που σημειώνεται στην επίτευξη μιας συμφωνίας προκαλούν δυσαρέσκεια στους Ευρωπαίους, την ώρα που οι συνομιλίες για το δημοσιονομικό σύμφωνο εισέρχονται στην καθοριστική τους φάση.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο Ολι Ρεν στη Σύνοδο του Eurogroup

Ο Ολι Ρεν στη Σύνοδο του Eurogroup

Ενδεικτικό είναι ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, προειδοποίησε πως η Ελλάδα δεν θα λάβει προσωρινό δάνειο εάν καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής χρέους.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν Κις Ντε Γιάχερ, εκτίμησε ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται οριστικές αποφάσεις στο σημερινό Eurogroup σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

«Θα πρέπει να αναμένουμε τη σύναψη συμφωνίας για το PSI, ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να λαμβάνουν οι χώρες με προβλήματα οικονομική στήριξη», πρόσθεσε. Παράλληλα, σημείωσε πως «δεν είμαστε αντίθετοι σε ένα μεμονωμένο πιστωτικό γεγονός (...) Αυτό που έχει σημασία είναι να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Αν είναι εθελοντική, τόσο το καλύτερο, αλλά ποτέ αυτό δεν ήταν το κύριο αίτημα μας».

Λαγκάρντ: Απαιτείται βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ πάντως ζήτησε τη συμβολή όλων των εμπλεκομένων στην εξεύρεση μιας «βιώσιμης λύσης» σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος. Όπως ανέφερε, το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας πρέπει να λυθεί με τρόπο μακροπρόθεσμα βιώσιμο. «Αναμένω... από όλες τις πλευρές και όλους τους εταίρους να στοχεύουν σε μια βιώσιμη λύση για τη χώρα» σημείωσε, διευκρινίζοντας πως αυτό ισχύει τόσο για τον ιδιωτικό τομέα όσο και τα κράτη της ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). «Θέλουμε η χώρα να πάει καλύτερα και κάποια στιγμή να μπορέσει να ξαναβγεί στις αγορές και να μην εξαρτάται συνεχώς από εξωτερική βοήθεια» συμπλήρωσε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ από την πρώτη στιγμή επιμένει σε χαμηλά επιτόκια των νέων ομολόγων στο πλαίσιο του PSI.

Eυ. Βενιζέλος: «Πολύ εποικοδομητική συνεργασία για το PSI»

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο Ευ. Βενιζέλος στη Σύνοδο του Eurogroup

Ο Ευ. Βενιζέλος στη Σύνοδο του Eurogroup

Την ίδια ώρα, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι συνομιλίες για το PSI θα ολοκληρωθούν εγκαίρως.

«Σε ό,τι αφορά το PSI ενεργούμε πάντα σε συμφωνία με τους θεσμικούς μας εταίρους. Έχουμε πολύ εποικοδομητική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε την όλη διαδικασία εγκαίρως», τόνισε

Πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup ο κ. Βενιζέλος είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Eurogroup και Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προετοιμασία της συνεδρίασης.

«Ουσιαστική και εποικοδομητική» χαρακτήρισαν τη συζήτηση για το PSI και το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλου, που βρίσκονται μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Eurogroup.

Σύμφωνα με τους κύκλους του υπουργού Οικονομικών, οι διαβουλεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα θα συνεχιστούν εντατικά, με στόχο η επίσημη προσφορά να γίνει μέχρι 13 Φεβρουαρίου. Οι ίδιοι κύκλοι τόνισαν ότι η ολοκλήρωση του PSI συνδέεται με την πρόοδο που πρέπει να επιτευχθεί ως προς το νέο πρόγραμμα.

Χαρδούβελης: Αν δεν διασωθεί η Ελλάδα θα διαλυθεί η ευρωζώνη

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την περικοπή του ελληνικού χρέους (PSI), ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γκίκας Χαρδούβελης επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας.

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC ο κ. Χαρδούβελης προειδοποίησε ότι εάν δεν διασωθεί η Ελλάδα, θα διαλυθεί ολόκληρη η ευρωζώνη.

«Εάν η Ελλάδα καταφέρει να λύσει το πρόβλημά της, τότε η ευρωζώνη θα παραμείνει άθικτη», είπε. Αντιθέτως, συμπλήρωσε, εάν η Ελλάδα αφεθεί να χρεοκοπήσει, «τότε οι αγορές θα αναρωτηθούν ποιός είναι ο επόμενος και η ευρωζώνη θα διαλυθεί».

Γ. Καρατζαφέρης: Το PSI πρέπει να πετύχει

«Αν δεν ολοκληρωθεί το PSI, τότε πολύ φοβάμαι πως ούτε νέα δανειακή σύμβαση θα υπάρξει, αλλά ούτε και πορεία προς το αύριο», επισήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.

«Οι δύο ισχυρές κυρίες της Ευρώπης -η κ. Λαγκάρντ και η κ. Μέρκελ- πιέζουν πολύ για μείωση επιτοκίου στους ιδιώτες. Θέλω να ελπίζω ότι η πίεσή τους θα είναι τόση ώστε να μην σπάσει το σχοινί», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι χρειάζεται πολλή προσοχή ώστε να πετύχει το πρόγραμμα.

«Η ηγεσία της ΕΕ, που έχει επιβάλει τη λύση του PSI+, έχει τελικά και τη μείζονα ευθύνη να οδηγήσει σε οριστική συμφωνία με τους πιστωτές με όρους που θα καθιστούν βιώσιμο το χρέος της χώρας μας», σχολίασε εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Δ. Χατζησωκράτης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα