Σόιμπλε: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Δηλώσεις στήριξης από το Παρίσι
Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012 13:17
UPD:18:44

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της αναφορικά με το χρέος, το έλλειμμα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απηύθυνε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της αναφορικά με το χρέος, το έλλειμμα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απηύθυνε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε πως μέχρι το Μάρτιο θα πρέπει να έχει υιοθετηθεί το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της χώρας και τόνισε πως το ελληνικό χρέος δεν πρέπει να ξεπεράσει «κατά πολύ» το 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Πάντως, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος αναφέροντας ότι η κατάσταση μοιάζει να βελτιώνεται. «Είμαστε στο σωστό δρόμο, όμως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε ότι το χειρότερο βρίσκεται πίσω μας, το ελπίζω, όμως παραμένω επιφυλακτικός», τόνισε.

«Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε την Ελλάδα», ανέφερε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν. Σημείωσε δε ότι η συμφωνία για το ελληνικό χρέος με τους ιδιώτες πιστωτές φαίνεται πως παίρνει μορφή.

Στο Eurogroup PSI και δημοσιονομικό σύμφωνο

Η πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και το νέο πακέτο βοήθειας θα απασχολεί σήμερα τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Την πεποίθηση ότι διαπραγματεύσεις για το PSI θα ολοκληρωθούν «σύντομα, κατά προτίμηση εντός της εβδομάδας» εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο Ολι Ρεν στη Σύνοδο του Eurogroup

Ο Ολι Ρεν στη Σύνοδο του Eurogroup

Είπε ακόμη ότι κατά τη συνεδρίαση θα εξεταστεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σχετικά με το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο χορήγησης πρόσθετης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ο κοινοτικός επίτροπος απέφυγε να απαντήσει, τονίζοντας ότι «έχουμε ήδη μια ισχυρή απόφαση και πάνω σε αυτήν εργαζόμαστε». Αντίθετα η Αγκελα Μέρκελ προειδοποίησε σήμερα πως η Ελλάδα δεν θα λάβει προσωρινό δάνειο εάν καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής χρέους.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κις Ντε Γιάχερ εκτίμησε ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται οριστικές αποφάσεις στο σημερινό Eurogroup σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

«Θα πρέπει να αναμένουμε τη σύναψη συμφωνίας για το PSI, ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να λαμβάνουν οι χώρες με προβλήματα οικονομική στήριξη», πρόσθεσε.

Η διακοπή των διαπραγματεύσεων για το PSI και η καθυστέρηση που σημειώνεται στην επίτευξη μιας συμφωνίας προκαλούν δυσαρέσκεια στους Ευρωπαίους, την ώρα που οι συνομιλίες για το δημοσιονομικό σύμφωνο εισέρχονται στην καθοριστική τους φάση.

Το βράδυ, οι υπουργοί της ευρωζώνης αλλά και των άλλων χωρών της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα της δημοσιονομικής ένωσης. Στο επίκεντρο θα τεθεί το νέο προσχέδιο που προβλέπει δεσμευτικούς κανόνες για τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη μείωση του χρέους των χωρών της ΕΕ.

Το Μάρτιο η απόφαση για τον ESM

Εν τω μεταξύ, στο Μάρτιο, οπότε και θα εξεταστεί η επάρκεια η όχι του ποσού των 500 δισ. ευρώ για τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, παραπέμπει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το φερόμενο ως αίτημα της Ρώμης για την αύξηση των πόρων του ESM.

Στη σημερινή φάση η απάντηση του Βερολίνου είναι αρνητική. «Αυτά που αποφασίστηκαν από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων τον περασμένο Δεκέμβριο είναι ο σωστός δρόμος, τον οποίο και θα πρέπει να ακολουθήσουμε», δήλωσε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξη του στο πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης (ARD).

Από την πλευρά της η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «η Γερμανία είναι έτοιμη να πληρώσει όσα της αναλογούν για τη δημιουργία του ESM ακόμη και συντομότερα», επαναλαμβάνοντας ωστόσο την αντίθεσή της στην διεύρυνση των κεφαλαίων του.

«Η Γερμανία έκανε πάντα ό,τι ήταν απαραίτητο για την σωτηρία του ευρώ. Τώρα το θέμα είναι να δημιουργηθεί το ESM όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Κατά τα άλλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μόλις έδωσε 500 δισεκατομμύρια για ενίσχυση της ρευστότητας», είπε η κ. Μέρκελ, ενώ σε ό,τι αφορά την πρόταση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι και της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για διπλασιασμό των κεφαλαίων αυτού του ταμείου, απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει ποτέ να κάνουμε το δεύτερο βήμα πριν από το πρώτο».

Πηγές: Reuters, Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα