Κομισιόν: Κατά προτίμηση εντός του μήνα η συμφωνία για PSI

Στην Αθήνα την Πέμπτη ο Τσαρλς Νταλάρα
Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012 14:45
UPD:23:59

Την εκτίμηση ότι οι συνομιλίες για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, επανέλαβε από τις Βρυξέλλες, ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν.

Την εκτίμηση ότι οι συνομιλίες για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, επανέλαβε από τις Βρυξέλλες, ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν.

Ερωτηθείς κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σε εθελοντική βάση, ο Α. Αλταφάζ, επικαλέστηκε τα όσα δήλωσε από το χθεσινό Συμβούλιο Εcofin o Επίτροπος Ρεν, λέγοντας ότι υπάρχει τρόπος να σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες ανάμεσα στις τράπεζες και τις ελληνικές αρχές, κατά τρόπο που να διασφαλίζονται όλες οι παράμετροι της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.

Τόνισε επίσης ότι οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν και να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία, κατά προτίμηση εντός του Ιανουαρίου.

Αναφορικά με τη δήλωση της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι ο δημόσιος τομέας ίσως χρειαστεί να συμμετάσχει στο PSI, o κ. Αλταφάζ αρκέστηκε να σημειώσει ότι η συμμετοχή του δημόσιου τομέα στο δεύτερο πρόγραμμα αρωγής προς την Ελλάδα θα συνοδεύεται από τη συμμετοχή του ιδιωτικού και αυτό είναι κάτι που δεν έχει αλλάξει.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Κομισιόν για την Ελλάδα

Η Κομισιόν για την Ελλάδα

Στην Αθήνα αύριο ο Τσαρλς Νταλάρα

Στην Αθήνα επιστρέφει στο μεταξύ την Πέμπτη ο επικεφαλής των ιδιωτών ομολογιούχων, Τσαρλς Νταλάρα, με στόχο, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το PSI.

«Ο κ. Νταλάρα έρχεται για διαπραγματεύσεις αύριο στην Αθήνα. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το PSI ακόμη και μέσα στην εβδομάδα», δήλωσε ο κ. Καψής σε δημοσιογράφους.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) αποχώρησε το Σάββατο από την Αθήνα, χωρίς να καταλήξουν οι συζητήσεις κυβέρνησης και ιδιωτών ομολογιούχων για το PSI.

Το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος της τράπεζας BNP Paribas, Μποντουάν Προτ δήλωσε πως αν και η κατάσταση στις χρηματαγορές έχει μεταβληθεί, οι τράπεζες δεν θα προβούν σε περαιτέρω παραχωρήσεις στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με σκοπό να μειωθεί το ελληνικό χρέος έναντι των ιδιωτών (PSI).

Υπενθυμίζεται πως οι ομολογιούχοι στην τελευταία τους πρόταση, την οποία χαρακτήρισαν τελική ζητούσαν επιτόκιο 4% για τα νέα ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος. Όμως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης απέρριψαν την προσφορά αυτή.

«Η τωρινή προσφορά πάνω στο τραπέζι είναι η μεγίστη δυνατή, αν η συμφωνία θα είναι εθελοντική» ανέφερε στο Νταβός ο Προτ. «Όλα τα στοιχεία τώρα συνυπάρχουν. Ελπίζω λοιπόν κατά τις προσεχείς μέρες, σε όλα τα μέρη η διαπραγμάτευση αυτή να επιτρέψει, να καταλήξουν σε εποικοδομητική συμφωνία» πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να αποδεχθεί απομείωση στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει, αλλά σύμφωνα με ανώνυμες πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters στους κόλπους της έχει ανοίξει συζήτηση για το πώς θα χειριστεί το ενδεχόμενο υποχρεωτικής απομείωσης.

Την Τετάρτη η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ άσκησε πιέσεις στην ΕΚΤ, σημειώνοντας πως η κεντρική τράπεζα και γενικότερα ο δημόσιος τομέας ίσως χρειαστεί να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε περίπτωση που το κούρεμα που διαπραγματεύεται η χώρα με τους ιδιώτες ομολογιούχους δεν είναι αρκετό για να καταστήσει το χρέος της βιώσιμο.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα