«Τείχος προστασίας» για την Ελλάδα ζητεί η Λαγκάρντ

«Ίσως χρειαστεί να συμμετάσχει στο κούρεμα και ο δημόσιος τομέας»
Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012 11:40
UPD:12:48

Έκκληση προς την Ευρώπη να δημιουργήσει «τείχος προστασίας», για να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης που πλήττει την Ελλάδα στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ιταλίας και της Ισπανίας, απηύθυνε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Έκκληση προς την Ευρώπη να δημιουργήσει «τείχος προστασίας», για να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης που πλήττει την Ελλάδα στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ιταλίας και της Ισπανίας, απηύθυνε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολη, παραδέχτηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. «Η Ελλάδα...βρίσκεται σε μια άκρως δύσκολη οικονομική κατάσταση, ας είμαστε ρεαλιστές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Λαγκάρντ εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία της ότι «το τέλος του 2012 θα είναι καλύτερο από την αρχή του» υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ληφθεί από τις χώρες τα σωστά μέτρα. Όπως είπε, για τις προηγμένες χώρες τα μέτρα θα πρέπει να στοχεύουν «στην αύξηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, ενώ σε ορισμένες χώρες η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να γίνει πιο απαιτητική».

Τόνισε ακόμη πως όλοι - κυβερνήσεις, κοινοβούλια και λαοί - θα πρέπει να υπερασπισθούν με κάθε τρόπο το ευρώ και τη ζώνη ευρώ, που αποτελεί ένα «καταπληκτικό επίτευγμα» που επέτρεψε την οικονομική ανάπτυξη, την ελεύθερη ανταλλαγή και έδωσε στην Ευρώπη έναν πραγματικό διεθνή ρόλο.

Αναφερόμενη στο «τείχος προστασίας» που θα πρέπει να δημιουργηθεί, είπε πως αν η φωτιά (της κρίσης) διαδοθεί, θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να τη σταματήσουμε. «Εάν εξαπλωθεί, εάν δεν σταματηθεί εγκαίρως από το σύνολο των εταίρων, θα πρέπει να μπορέσουμε να σταματήσουμε τη φωτιά (της κρίσης) ώστε να μη διαδοθεί στην Ιταλία, στην Ισπανία ή αλλού.»

Επίσης, ανέφερε η κ. Λαγκάρντ, μας χρειάζεται ένα «contre feu» που σημαίνει να έχουμε τα μέσα να πολεμήσουμε τη φωτιά, με φωτιά. «Να δώσουμε όλοι μαζί το μήνυμα σε χρηματιστές και κερδοσκόπους, ότι σύσσωμοι οι Ευρωπαίοι αλλά και οι άλλοι διεθνείς εταίροι είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε εκεί που υπάρχουν ανάγκες και να τις αντιμετωπίσουμε.»

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε εξάλλου ότι θα ήταν «ευχής έργον» εάν το ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας (EFSF) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) συνδυάζονταν σε ένα κοινό ταμείο. «Θα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα προς τα έξω», υπογράμμισε, προσθέτοντας όμως ότι θα πρέπει να συνοδεύεται «από κοινούς κανόνες και μια κοινή θέληση που θα αποδεικνύεται από τη γραμμή άμυνας».

Μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους στο Παρίσι, η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι ίσως χρειαστεί να συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ο δημόσιος τομέας, αν το κούρεμα που διαπραγματεύεται η χώρα με τους ιδιώτες ομολογιούχους δεν είναι αρκετό για να καταστήσει το χρέος της βιώσιμο.

«Η ισορροπία μεταξύ της συμμετοχής του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα είναι ένα ανησυχητικό ζήτημα», είπε. «Αν δεν υπάρξει επαρκής επαναδιαπραγμάτευση για το επίπεδο του ελληνικού χρέους που διακρατεί ο ιδιωτικός τομέας, τότε ο δημόσιος τομέας που κατέχει ελληνικό χρέος θα πρέπει να συμμετάσχει και αυτός στην προσπάθεια.»

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα