Μέρκελ: Επαρκή τα ευρωπαϊκά τείχη προστασίας

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012 19:56
UPD:23:16
REUTERS

Κατά της αύξησης των κεφαλαίων των μηχανισμών στήριξης της ΕΕ τάχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας πως τα τρέχοντα ποσά είναι αρκετά για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Όπως ανέφερε από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, το σημερινό προσωρινό ταμείο αρωγής, το ΕΤΧΣ, διαθέτει περίπου 250 δισεκατομμύρια ευρώ, και ο διάδοχός του, ο οποίος θα είναι ένας μόνιμος μηχανισμός (ΕΜΣ) θα διαθέτει περίπου 500 δισ. ευρώ. «Οι άνθρωποι λένε ότι δεν είναι αρκετά, ορισμένοι λένε ότι χρειάζονται τα διπλά, άλλοι τα τριπλά, και μόνο τότε θα πιστέψουμε στην αλληλεγγύη σας» σημείωσε.

Ο κ. Μέρκελ δεν έκανε καμία αναφορά στο ενδεχόμενο συνύπαρξης των δύο ταμείων, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο του 2013, κάτι που θα αυξήσει τη δύναμη πυρός από αυτά τα «τείχη προστασίας», όπως προτείνεται από διάφορες χώρες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν πάντως ότι το Βερολίνο θα συμφωνήσει το Μάρτιο τα δύο Ταμεία να λειτουργήσουν παράλληλα.

Εχοντας ήδη δηλώσει σε συνέντευξή της πως είναι «παράλογο να υποσχόμαστε περισσότερα χρήματα αν δεν καταπολεμήσουμε τις αιτίες της κρίσης», από το βήμα του Φόρουμ τόνισε πως η Γερμανία δεν θέλει να αναλάβει μια δέσμευση που δεν θα τηρήσει για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, αλλά είναι έτοιμη να δείξει αλληλεγγύη και να υπερασπιστεί το ευρώ.

Εξηγώντας το σκεπτικό της, πρόσθεσε πως «εμείς, οι Γερμανοί, πρέπει επίσης να είμαστε προσεκτικοί, αν δεν θέλουμε μια μέρα να εξαντλήσουμε τις δυνάμεις μας--οι δυνατότητες μας δεν είναι απεριόριστες--κάτι το οποίο δεν θα είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης στο σύνολό της».

Η κ. Μέρκελ επισήμανε ακόμη πως οι μεταρρυθμίσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών μετά την κρίση του 2008 δεν έχουν προχωρήσει αρκετά, ενώ δήλωσε απογοητευμένη διότι δεν κατέστη δυνατόν να θεσπιστεί ένας παγκόσμιος φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ο οποίος θα ήταν ένα «ισχυρό πολιτικό σήμα» προς τους πολίτες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα