Fed: Ίσως έως και το 2014 κοντά στο μηδέν τα επιτόκια

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012 20:18
UPD:26/01/2012 00:10

Τουλάχιστον έως το 2014 ενδέχεται να διατηρήσει αμετάβλητα, κοντά στο μηδέν, τα επιτόκια η Fed, όπως ανακοίνωσε μετά τη διήμερη συνεδρίασή της.

Τουλάχιστον έως το 2014 ενδέχεται να διατηρήσει αμετάβλητα, κοντά στο μηδέν, τα επιτόκια η Fed, όπως ανακοίνωσε μετά τη διήμερη συνεδρίασή της.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα στη σχετική της ανακοίνωση επαναλαμβάνει πως η οικονομία είναι αντιμέτωπη με «σημαντικούς κινδύνους» και σημειώνει πως οι οικονομικές συνθήκες «είναι πιθανό να δικαιολογήσουν τη διατήρηση των ιδιαίτερα χαμηλών επιπέδων για τα επιτόκια τουλάχιστον έως τα τέλη του 2014».

Επιπλέον, στις δηλώσεις του μετά τις ανακοινώσεις ο επικεφαλής της τράπεζας Μπεν Μπερνάνκι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο γύρο αγοράς κρατικών ομολόγων, με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά την ανεργία, η Fed αναφέρει ότι είναι σε αυξημένα επίπεδα, όμως εκτιμά πως το 2012 θα μειωθεί και θα διαμορφωθεί από 8,2% έως 8,5%, κάτι που συνιστά βελτιωμένη πρόβλεψη συγκριτικά με την προηγούμενη εκτίμηση το Νοέμβριο. Για τον πληθωρισμό εκτιμά πως θα παραμείνει σε επίπεδα συμβατά με τη σταθερότητα των τιμών. Παράλληλα, διαπιστώνει ενδείξεις επιβράδυνσης των επιχειρηματικών επενδύσεων.

REUTERS

Επιπλέον, η Fed αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ φέτος αλλά και του χρόνου.

Έτσι, για όλο το 2012 ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης δίνεται πλέον αναθεωρημένος προς τα κάτω στο 2,2% (αρχικά προβλεπόταν στο 2,7%). Για το 2013 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 2,8% από 3,0%-3,5%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα