Μετά το αίτημα της τρόικας για άμεσες αποκρατικοποιήσεις, με στόχο την είσπραξη 5 δισ. ευρώ εντός του έτους αντί για 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,8 δισ. ευρώ στο α' τρίμηνο του έτους, επιταχύνονται οι σχετικές διαδικασίες και ήδη ανακοινώθηκε η μεταβίβαση στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΠΑΠ, http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2128954 και τον ΟΛΘ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2128991 , αλλά και ποσοστό 8,38% του δημοσίου στα ΕΛΠΕ. Επίσης, η γενική συνέλευση των μετόχων των Ελληνικών Πετρελαίων ενέκρινε την εισήγηση για πώληση των μετοχών της ΔΕΠΑ που κατέχει ο όμιλος, από κοινού με το Ελληνικό Δημόσιο (Τα ΕΛΠΕ ελέγχουν το 35% της ΔΕΠΑ και το Δημόσιο το υπόλοιπο 65%). Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για τα κρατικά λαχεία και τον ΟΔΙΕ.
Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Κουκιάδης επιβεβαίωσε πως υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ΟΠΑΠ και τα κρατικά λαχεία. «Έχουμε προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις του ΟΠΑΠ και των λαχείων, υπάρχει ενδιαφέρον», δήλωσε, ενώ για την έκταση του Ελληνικού σημείωσε πως υπάρχουν νομικές περιπλοκές, ωστόσο όπως είπε, αποτελεί ακίνητο ανεκτίμητης αξίας.
Όπως έχουν υπογραμμίσει οι εκπρόσωποι της Τρόικας, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων συνδέεται άμεσα με τους στόχους του μνημονίου και ειδικότερα με τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και πρόσφατα μάλιστα, υπενθύμισαν τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για αποκρατικοποιήσεις ύψους 38 δισ. ευρώ έως τα μέσα του 2014. Το ποσό δεν συνδέεται με την επιτυχία (μερική ή ολική) του PSI, αλλά με την πρόβλεψη για την αποκλιμάκωση του χρέους μέχρι και το 2020. Με αυτά τα δεδομένα τόνισαν ότι, παρά τις πρόσκαιρες δυσκολίες, θα πρέπει η Ελλάδα να προωθήσει το πρόγραμμα. «Με την τρόικα έχουμε ξεκαθαρίσει τι βγήκε το '11 και τι θα βγει το '12», παρατήρησε από την πλευρά του ο κ. Κουκιάδης.
Στο πλαίσιο αυτό, με απόφαση της Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, μεταβιβάστηκε ποσοστό 29% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΠΑΠ (92.510.000 μετοχές) στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Το ποσοστό του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ διαμορφώνεται πλέον σε 5%.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στόχος είναι να πωληθεί η εταιρεία σε τιμή μετοχής υπερδιπλάσια της τρέχουσας χρηματιστηριακής. Στο σημείο αυτό σημειώνεται ότι ο ΟΠΑΠ απέκτησε μια νέα πανάκριβη άδεια για την ανάπτυξη των VLT's και παράλληλα αναμένεται το άνοιγμα της διαδικτυακής αγοράς τυχερών παιχνιδιών, όπου επίσης πρόκειται να δραστηριοποιηθεί ο ΟΠΑΠ, ενώ αναμένεται και η ιδιωτικοποίηση των λαχείων, τα οποία διεκδικεί η κοινοπραξία του ΟΠΑΠ.
Όσον αφορά τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας (ΟΔΙΕ), εκτός από την Intralot, μη δεσμευτικό ενδιαφέρον εξεδήλωσε και η Avenir. Από τον διεθνή χώρο, ενδιαφέρθηκαν η γαλλική PMU και η Phumelela Gaming & Leisure, η εταιρεία που διαχειρίζεται το ιπποδρομιακό στοίχημα στη Νότια Αφρική. Παράλληλα, από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, αποφασίστηκε να διαχωριστεί η ακίνητη περιουσία του Ιπποδρόμου από τη διαγωνιστική διαδικασία και, κατά πάσα πιθανότητα, θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία, στην οποία θα μεταβιβαστεί η περιουσία, αλλά και τα χρέη.
Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, το Δημόσιο προχώρησε στη μεταβίβαση 2.348.640 μετοχών του ΟΛΘ (ποσοστό 23,3% του μετοχικού κεφαλαίου) στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, με το ποσοστό του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΘ να διαμορφώνεται πλέον σε 50,97%.
Τέλος, ανακοινώθηκε η μεταβίβαση στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ποσοστού 40% (14,52 εκατ. μετοχές) της ΕΥΑΘ.