Alpha Bank: Γενική Συνέλευση μετά την οριστικοποίηση του PSI

«Σύννεφα» στο deal με τη Eurobank
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012 21:54
UPD:22:43

Την οριστικοποίηση των όρων του προγράμματος περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI) θα περιμένει η Alpha Bank και στη συνέχεια θα συγκαλέσει Γενική Συνέλευση για την ενημέρωση των μετόχων της και τη λήψη απόφασης, με θέμα τη συμφωνία συγχώνευσης με τη Eurobank, όπως αναφέρεται σε νέα ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα η τράπεζα.

Την οριστικοποίηση των όρων του προγράμματος περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI) θα περιμένει η Alpha Bank και στη συνέχεια θα συγκαλέσει Γενική Συνέλευση για την ενημέρωση των μετόχων της και τη λήψη απόφασης, με θέμα τη συμφωνία συγχώνευσης με τη Eurobank, όπως αναφέρεται σε νέα ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα η τράπεζα.

Από το πρωί, με ανακοίνωσή της, είχε τοποθετήσει τις όποιες εξελίξεις στο θέμα μετά την ολοκλήρωση του PSI, σημειώνοντας πως «επί του παρόντος, δεν δύναται να παράσχει ακριβή ένδειξη για το χρονοδιάγραμμα και την εν γένει εξέλιξη της συγχωνεύσεως αυτής μετά της Τραπέζης EFG Eurobank Ergasias, συνεπεία τρεχουσών μακροοικονομικών εξελίξεων (Private Sector Involvement – PSI) με άμεση επίπτωση επί του τραπεζικού τομέα».

Αντίθετα η Εurobank σε ανακοίνωσή της αμέσως μετά τόνιζε ότι είναι σε διαβούλευση με την Αlpha Bank για να ολοκληρώσει τη διαδικασία συγχώνευσης το συντομότερο δυνατόν, και εκτιμά ότι δεν συντρέχουν λόγοι καθυστέρησής της.

Στη νέα της ανακοίνωση το απόγευμα η Alpha Bank επισημαίνει επιπλέον ότι «η από 15ης Νοεμβρίου 2011, απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως της Τραπέζης δεν είχε λάβει υπόψη, ούτε είχε συνεκτιμήσει, τις επιπτώσεις εκ του τότε δημοσιευθέντος, από 26ης Οκτωβρίου 2011, σχεδίου περί παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα (PSI+), καθότι, διά ρητής δηλώσεως των Διοικητικών Συμβουλίων των συγχωνευομένων τραπεζών προς το έτερο και προς την οικεία Γενική Συνέλευση αυτών, βεβαιώθηκε αμοιβαίως η εκατέρωθεν αδυναμία προσδιορισμού των επιπτώσεων εκ του PSI+ συνεπεία της (τότε) αβεβαιότητος περί των όρων εφαρμογής του. Κατ’ ακολουθία, η υπόψη απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως της Τραπέζης εδράσθηκε επί του ανακοινωθέντος (από 21.7.2011) σχεδίου PSI, κατ’ αποκλεισμό οιωνδήποτε μεταγενεστέρων αυτού εξελίξεων».

Προσθέτει πως «ενόψει των ανωτέρω, η τράπεζα προτίθεται να αναμείνει την οριστικοποίηση των όρων του PSI (οι επιπτώσεις του οποίου εκτιμάται ότι θα είναι δυσανάλογες επί των μεγεθών των συγχωνευομένων τραπεζών), ώστε να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση για την ενημέρωση των μετόχων της και τη λήψη αποφάσεως».

Η Eurobank από την πλευρά της με δεύτερη ανακοίνωση που εξέδωσε επιμένει στις αρχικές της θέσεις, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η ολοκλήρωση της συγχώνευσης των δύο τραπεζών όπως αποφάσισαν οι Γενικές Συνελεύσης στις 15 Νοεμβρίου είχε μόνη αίρεση τη λήψη των αδειών των αρμόδιων ελληνικών αρχών, οι οποίες, όπως σημειώνει, έχουν ληφθεί και απομένει μόνο η τελική τυπική φάση της υπογραφής συμβολαιογραφικής πράξης και οι συναφείς διαδικαστικές διατυπώσεις και τυπικές εγκρίσεις.

Τονίζει επίσης οι βασικοί όροι και το πλαίσιο του PSI+ όπως αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου ήταν ήδη γνωστά κατά τη λήψη αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων και των δύο τραπεζών. Προσθέτει πως «παρότι οι τελικές επιπτώσεις του PSI+ δεν ήταν απόλυτα γνωστές, οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων δεν έθεσαν ουτε την οριστικοποίηση του PSI+ oύτε την αξιολόγηση των επιπτώσεών του ως αίρεση ή επιφύλαξη για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, ούτε κάτι τέτοιο ανακοινώθηκε ποτέ μέχρι σήμερα στο επενδυτικό κοινό». Αναφέρει μάλιστα ότι «από τις αρχές Νοεμβρίου υψηλόβαθμα στελέχη των δύο τραπεζών συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις των όρων του PSI+ με το ελληνικό Δημόσιο, το IIF και την τρόικα, άρα και οι δύο τράπεζες είχαν έκτοτε πλήρη γνώση των εξελίξεων». «Οι τελικές ανάγκες σε κεφάλαια της κάθε τράπεζας θα προσδιοριστούν από την ΤτΕ, συνυπολογίζοντας όχι µόνο τα αποτελέσματα του PSI+ αλλά και τα αποτελέσματα της άσκησης της Blackrock, την αποτελεσματική διαχείριση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, την αξιολόγηση της συνολικής τους έκθεσης σε άλλους κινδύνους, την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, τις συνέργιες λόγω συγχώνευσης καθώς και τις λοιπές ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης» προσθέτει και καταλήγοντας συμπληρώνει πως «όλες οι προϋποθέσεις και οι άδειες για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης έχουν εκπληρωθεί και ουδεμία άλλη απόφαση εταιρικού οργάνου απαιτείται».

Αρση αναστολής διαπραγμάτευσης

Mετά τις νέες ανακοινώσεις, το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατόπιν συνεννόησης με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και σε συνέχεια των ανακοινώσεων των δύο τραπεζών αποφάσισε την άρση της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών των εταιρειών, όλων των παραγώγων προϊόντων συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων δανεισμού, με υποκείμενο τίτλο των εταιρειών «Alpha Α.Ε.» και «Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias Α.Ε.», καθώς και των Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων ALPHA ETF FTSE ATHEX 20 και NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30, των παραγώγων προϊόντων αυτών και των παραγώγων προϊόντων στον δείκτη FTSE ATHEX-CYCE, από αύριο Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012.

Στο θέμα παρενέβη με ανακοίνωσή του από νωρίς το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας πως στο πλαίσιο του PSI δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο ή διαφορετικό, σε σχέση με αυτά που έχουν λάβει υπόψιν τους και έχουν συνυπολογίσει οι δυο τράπεζες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου:

Η Κυβέρνηση χαιρέτισε με ιδιαίτερα θερμό τρόπο την απόφαση της Alpha και της Eurobank να συγχωνευτούν θεωρώντας την ως ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ανασυγκρότησης και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Οι εκπρόσωποι του δημοσίου στα ΔΣ και οι γενικές συνελεύσεις των προνομιούχων μετόχων των δυο τραπεζών που συγκροτούνται από το ελληνικό δημόσιο στήριξαν τις σχετικές αποφάσεις. Οι γενικές συνελεύσεις των δυο τραπεζών αποφάσισαν υπέρ της συγχώνευσης στις 15.11.2011, μετά δηλαδή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26.10.2011 που διαμόρφωσε, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, τις παραμέτρους του PSI.

Επίσης, όλο αυτό το διάστημα οι διοικήσεις των δυο τραπεζών παρακολουθούν από πολύ κοντά τις συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας - με τη στήριξη των θεσμικών της εταίρων - και των ιδιωτών πιστωτών μέσω του IIF/SC. Γνωρίζουν συνεπώς εδώ και πολύ καιρό το πλαίσιο του PSI ως προς το οποίο δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο ή διαφορετικό, σε σχέση με αυτά που έχουν λάβει υπόψιν τους και έχουν συνυπολογίσει οι δυο τράπεζες.

Αλλωστε, μια από τις βασικές συνιστώσες της απόφασης της 26.10 και του νέου προγράμματος είναι η απόλυτη διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών που εισέρχονται έτσι ενισχυμένες στη νέα περίοδο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ
  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα