Το πακέτο των εργασιακών σχέσεων παραμένει το βασικό αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, όπως προκύπτει μετά την εξάωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την τρόικα, τον Πρωθυπουργό, τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας παραμένουν ανυποχώρητοι στην απαίτηση για ριζικές ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς στον ιδιωτικό τομέα (κατώτατος και 13ος- 14ος μισθός, κλαδικές συμβάσεις- μετενέργεια) και έγκειται στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, που μετέχουν στην κυβέρνηση, το ύψος των αλλαγών που θα γίνουν αποδεκτές. Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα με άμεση εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, κατεβλήθη προσπάθεια να βγουν κάποια πράγματα από το τραπέζι αλλά πρέπει το πακέτο που θα μείνει εν τέλει να το θεωρήσουν ικανοποιητικό.
Στη σημερινή σύσκεψη οι πολιτικοί αρχηγοί θα συζητήσουν όλο το πακέτο, εργασιακά, δημοσιονομικά, χρηματοοικονομικά, ενώ πριν από τη συνάντηση μπορεί να γίνει εκ νέου συνάντηση με την τρόικα αν χρειαστεί.
Στη σύσκεψη θα είναι παρών και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου να τους ενημερώσει για θέματα που χειρίστηκε ο ίδιος και το επιτελείο του στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Γ. Καρατζαφέρης: Δεν δέχομαι τελεσίγραφα
Δεν δέχομαι τελεσίγραφα, ξεκαθάρισε από τη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του κόμματός του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, αναφερόμενος στις πιέσεις των εκπροσώπων της τρόικας για λήψη σκληρών μέτρων.
«Πρέπει να ψάξουμε και το τελευταίο γράμμα και το τελευταίο κόμμα των προτάσεων που μας κάνουν, αν οι προτάσεις αυτές βοηθούν τον τόπο, αν είναι αναπτυξιακές. Αν δεn μας κάνουν δεν θα πάρουμε το πακέτο», διαμήνυσε, μία ημέρα πριν από την κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Δημοκρατική Αριστερά: «Όχι» στα εκβιαστικά διλήμματα της τρόικας
Για «εκβιαστικά διλήμματα» από την τρόικα έκανε λόγο η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή με αφορμή τις πιέσεις για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, τις περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων και τις απολύσεις.
Η παράταξη υπογράμμισε την ανάγκη να αποκρουστούν οι απαιτήσεις της τρόικας και να αναζητηθούν από την ελληνική κυβέρνηση ισοδύναμα μέτρα, αφού, όπως τόνισε, η ανταγωνιστικότητα μιας χώρας δεν ενισχύεται από τις μειώσεις στους μισθούς, αλλά από τις δημόσιες επενδύσεις, την ανασυγκρότηση της παραγωγικής μηχανής και τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της δημόσιας διοίκησης.
Τελεσίγραφο Γιούνκερ για την προώθηση μεταρρυθμίσεων
ντείνονται οι ευρωπαϊκές πιέσεις προς τη χώρα μας λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το νέο δανειακό πρόγραμμα.
Σε προδημοσίευση συνέντευξής του στο εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποίησε για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας τον Μάρτιο εάν οι μεταρρυθμίσεις, που απαιτούν οι πιστωτές, δεν πάνε καλά.
«Αν χρειαστεί να διαπιστώσουμε ότι όλα παίρνουν τον κατήφορο στην Ελλάδα, τότε δεν θα υπάρξει καινούριο πρόγραμμα» αναχρηματοδότησης της χώρας που να της επιτρέπει να τιμήσει τις υποχρεώσεις της, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. «Αυτό θα σήμαινε μια χρεοκοπία τον Μάρτιο», πρόσθεσε.
Προειδοποίησε μάλιστα την Αθήνα ότι οι Βρυξέλλες δεν θα κάνουν πίσω στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και εξέφρασε τη δυσφορία του για τα στοιχεία διαφθοράς, που όπως είπε, υπάρχουν σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης στην Ελλάδα.
Ακερμαν: Δεν πρόκειται μόνο για την Ελλάδα αλλά για την Ευρώπη
Μιλώντας στη Διεθνή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν προειδοποίησε για το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας και διάλυσης της ευρωζώνης. Σε μια τέτοια περίπτωση θα επέρχονταν αδιανόητες παράπλευρες απώλειες. «Δεν πρόκειται μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη», τόνισε ο κ. Άκερμαν προειδοποιώντας ότι «το διακύβευμα είναι αν η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη και θα σταθεί όρθια». Πρόσθεσε τέλος ότι τα προγράμματα λιτότητας μόνα τους δεν αρκούν για την υπέρβαση της κρίσης. «Είναι ζήτημα συνδυασμού μέτρων λιτότητας και ανάπτυξης».