Δύσκολες και σκληρές χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το νέο δανειακό πρόγραμμα, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, σημειώνοντας ότι η «απόσταση που χωρίζει την επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών από ένα αδιέξοδο είναι πολύ μικρή».
Αναφερόμενος στις συνομιλιες που είχε με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι υπάρχει «μεγάλη αδημονία και πίεση», όχι μόνο από την τρόικα, αλλά και εκ μέρους των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
«Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Διεξάγεται μια σκληρή και λεπτή διαπραγμάτευση», δήλωσε σε δραματικούς τόνους ο ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ωστόσο πως έχει επιτευχθεί συμφωνία σε μια σειρά θεμάτων, ως προς τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, την πορεία των αποκρατικοποιήσεων και πολλές, όπως είπε, μεταρρυθμίσεις «με κορυφαίο παράδειγμα την ανάγκη να υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός παρακολούθησης και συμπίεση των τιμών».
Ανοιχτά την ίδια ώρα, όπως επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, παραμένουν τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων και άρα οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα και των δημοσιονομικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν «για να είμαστε εντός στόχου το 2012». Ως προς τα δύο αυτά θέματα, ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε πάντως ότι «έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε πολύ το πεδίο της διαπραγμάτευσης».
Παράλληλα, χαρακτήρισε κρίσιμες τις στιγμές, τονίζοντας ότι είναι η ώρα των δεσμεύσεων, ενώ σημείωσε ότι οι τελικές αποφάσεις για όλα τα ζητήματα θα ληφθούν στην αυριανή σύσκεψη των αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. «Όλα πρέπει να τελειώσουν μέχρι το βράδυ της Κυριακής, για να είμαστε, όπως είπε, «εντός χρονοδιαγράμματος». «Πρέπει όχι μόνο να αναληφθούν οι απαραίτητες δεσμέυσεις, αλλα και να γίνουν όλες οι ενέργειες για να πάρουμε τα πολύτιμα χρήματα της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος», πρόσθεσε.
Αμετακίνητη στις αξιώσεις της η τρόικα
Στο μεταξύ, λίγο πριν τις 23.00 ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της τρόικας στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη
Οι εκπρόσωποι της τρόικας παρέμειναν στο Μέγαρο Μαξίμου περίπου 2,5 ώρες και, όπως είχε δηλώσει νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος, αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συνέχιση της διαπραγμάτευσης για το περιεχόμενο του νέου οικονομικού προγράμματος στα εργασιακά και ειδικότερα στις αποδοχές του ιδιωτικού τομέα, καθώς και στα δημοσιονομικά μέτρα.
Οπως ανέφεραν πάντως μετά τις σημερινές επαφές κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι εκπρόσωποι της τρόικας παραμένουν ανυποχώρητοι στην απαίτηση για ριζικές ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς στον ιδιωτικό τομέα (κατώτατος και 13ος- 14ος μισθός, κλαδικές συμβάσεις- μετενέργεια) και έγκειται στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, που μετέχουν στην κυβέρνηση, το ύψος των αλλαγών που θα γίνουν αποδεκτές.
Στο δημοσιονομικό σκέλος, παρά το γεγονός ότι η διαμόρφωση του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2011 μάλλον κινείται σε επίπεδο λίγο υψηλότερο του 9% του ΑΕΠ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι οι επικεφαλής των δανειστών εμμένουν στην άποψη ότι για τη διετία 2011- 2012 απαιτούνται πρόσθετα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ (περίπου 4,4 δισ. ευρώ).
Σύμφωνα πάντως με όσα ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας μετά από ευρεία διυπουργική σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, με τη συμμετοχή των υπουργών Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, Εσωτερικών, Τάσου Γιαννίτση, και Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, στον τομέα της Υγείας δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις προσωπικού.
Ωστόσο, θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές δαπανών, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, με το 1 δισ. να αφορά περικοπές τη φαρμακευτική δαπάνη. Περικοπές, ύψους 400 εκατ. ευρώ, θα γίνουν την επόμενη διετία και στον τομέα της Αμυνας. Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση εμμένει να μην ενταχθούν οι στρατιωτικοί στο ενιαίο μισθολόγιο, καθώς και να μη γίνουν απολύσεις ένστολων.
Σημειώνεται, εξάλλου, ότι η τρόικα απαιτεί περικοπές δαπανών σε Ασφάλιση, Υγεία και Αμυνα, καθώς και συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου με ταυτόχρονες απολύσεις-εξπρές υπαλλήλων, ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα.
Γ. Καρατζαφέρης: Δεν δέχομαι τελεσίγραφα
Δεν δέχομαι τελεσίγραφα, ξεκαθάρισε από τη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του κόμματός του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, αναφερόμενος στις πιέσεις των εκπροσώπων της τρόικας για λήψη σκληρών μέτρων.
«Πρέπει να ψάξουμε και το τελευταίο γράμμα και το τελευταίο κόμμα των προτάσεων που μας κάνουν, αν οι προτάσεις αυτές βοηθούν τον τόπο, αν είναι αναπτυξιακές. Αν δεn μας κάνουν δεν θα πάρουμε το πακέτο», διαμήνυσε, μία ημέρα πριν από την κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Δημοκρατική Αριστερά: «Όχι» στα εκβιαστικά διλήμματα της τρόικας
Για «εκβιαστικά διλήμματα» από την τρόικα έκανε λόγο η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή με αφορμή τις πιέσεις για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, τις περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων και τις απολύσεις.
Η παράταξη υπογράμμισε την ανάγκη να αποκρουστούν οι απαιτήσεις της τρόικας και να αναζητηθούν από την ελληνική κυβέρνηση ισοδύναμα μέτρα, αφού, όπως τόνισε, η ανταγωνιστικότητα μιας χώρας δεν ενισχύεται από τις μειώσεις στους μισθούς, αλλά από τις δημόσιες επενδύσεις, την ανασυγκρότηση της παραγωγικής μηχανής και τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της δημόσιας διοίκησης.