Ενα ακόμα βήμα για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω Τουρκίας και Ελλάδας έγινε με την επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου στο Μπακού.
Σε κοινό ανακοινωθέν του κ. Τσοχατζόπουλου και του αζέρου ομολόγου του υπουργού Πετρελαίου και Ενέργειας Mejid Kerimov επιβεβαιώνονται «οι υπάρχουσες δυνατότητες για τη δημιουργία μιας σταθερής βάσης ευρείας συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα του φυσικού αερίου».
Στο ανακοινωθέν ενθαρρύνεται η συνεργασία των δύο κρατικών εταιρειών φυσικού αερίου, ΔΕΠΑ και Socar.
«Σήμερα οι αντικειμενικές συνθήκες για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου είναι πλέον ρεαλιστικές», τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα μετέφερε την πολιτική βούληση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αποκτήσει η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού πρόσβαση στην περιοχή της Κασπίας εξασφαλίζοντας οδούς και δίκτυα τράνζιτ μέσω Ελλάδας-Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν».
Ο αγωγός θα συνδέει μέσω Δαρδανελλίων τα συστήματα διακίνησης φυσικού αερίου της Ελλάδας και της Τουρκίας, ώστε να ρέει από την Κασπία προς τις δύο χώρες αλλά και πέραν αυτών, στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν και μελλοντικά άλλων χωρών, όπως του Τουρκμενιστάν, του Καζακστάν και του Ιράν.
Ο ελληνο-τουρκικός αγωγός θα αναπτύσσεται σε ελληνικό έδαφος για 80 χλμ. και σε τουρκικό για περίπου 200 χλμ. Ηδη η ΔΕΠΑ με την ομόλογη της τουρκική εταιρεία αερίου BOTAS έχουν υπογράψει σχετικό μνημόνιο, ενώ η ΔΕΠΑ προκηρύσσει άμεσα διαγωνισμό για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος, ενώ η τουρκική πλευρά θα ενισχυθεί από πόρους της Ε.Ε. για το δικό της τμήμα.
Σύμφωνα με τον κ. Τσοχατζόπουλο ο αγωγός θα είναι έτοιμος σε τρία χρόνια.