ΟΙ ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΤΙΚΕΣ προοπτικές εταιρειών λογισμικού και επεξεργαστών έκαμψαν τον τομέα υψηλής τεχνολογίας στη Wall Street κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, ενώ γενικότερα το κλίμα στην αγορά παρέμεινε υποτονικό. «Η αγορά προσπαθεί να λειτουργήσει μέσα σε μία γενική αποχή αγοραστών. Υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός όχι μόνο για τις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά και για το τι κρύβεται πίσω από τα κέρδη», αναφέρει ο Αλαν Ακερμαν, στρατηγικός αναλυτής της Fahnestock & Co. Οι περισσότερες εταιρείες παρουσιάζουν αποτελέσματα που ξεπερνούν μεν τις προβλέψεις αναλυτών, οι αποθαρρυντικές όμως προοπτικές τους κάνουν τους επενδυτές να ανησυχούν ότι οι μετοχικές τιμές έχουν υπερεκτιμήσει τις προβλέψεις για τα κέρδη.
Η σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Ericsson παρέσυρε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε πτωτική πορεία για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, πιέζοντας τον τομέα τεχνολογίας στα χαμηλότερα επίπεδα του εξαμήνου καθώς τα απογοητευτικά αποτελέσματα κερδών και οι δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον τρόμαξαν τους επενδυτές. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 47,19 μονάδες, ποσοστό 0,47% φθάνοντας στις 10.089,24 μονάδες. Με απώλειες 28,39 μονάδων, ποσοστό 1,61% έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, φθάνοντας στις 1.730,29 μονάδες.
Την ίδια ώρα, ο τομέας τηλεπικοινωνιών υποχωρούσε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αντανακλώντας τις απώλειες της Vodafone.
Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,38% και 0,24%, αντίστοιχα.
Ο πρώτος δείκτης παραμένει εγκλωβισμένος στα όρια διακύμανσης του πενταμήνου, εν μέσω βελτιωμένων οικονομικών στοιχείων και απογοητευτικών κερδών από επιχειρήσεις.
Ο Λεξ Βέρκχαϊμ, της Eureffect Asset Management στο Αμστερνταμ, υποστηρίζει πως η αγορά είναι υπερεκτιμημένη με βάση την τρέχουσα συγκυρία, ενώ εκτιμά πως ο μόνος τρόπος για τις εταιρείες να παρουσιάσουν υψηλότερα κέρδη είναι να μειώσουν τα κόστη.
Η μετοχή της Ericsson έχασε το 4,4% της αξίας της, ανεβάζοντας τις απώλειες του διήμερου στο 29%, με τη μετοχή να συναλλάσσεται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 1996. Η μετοχή της Rio Tinto υποχώρησε κατά 3,3% μετά την ανακοίνωση μειωμένων στοιχείων για την παραγωγή χαλκού, ενώ ο τομέας χημικών δέχθηκε πιέσεις μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών κερδών από την αμερικανική DuPont. Με απώλειες έκλεισαν επίσης οι μετοχές των Bayer και Royal Dutch/Shell.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ