Κρίσιμες διαβουλεύσεις με την τρόικα έχει η κυβέρνηση για τα νεά επώδυνα μέτρα, εν μέσω νέων απειλών και τελεσιγράφων από Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, αν και φαίνεται ότι 13ος και 14ος μισθός διασώζονται, οι δανειστές ζητούν μείωση του κατώτατου μισθού κατά 20% και κατάργηση της μετενέργειας, δηλαδή της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη τους.
Το βράδυ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης μετέβη στο υπουργείο Οικονομικών, όπου πραγματοποιείται συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας. Στη συνέχεια αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη, στο Μέγαρο Μαξίμου, του πρωθυπουργού με τον κ. Βενιζέλο και τους επικεφαλής των δανειστών.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από κυβερνητικής πλευράς εκφράζονται φόβοι ότι ο συνδυασμός της κατάργησης της μετενέργειας και της μείωσης των αμοιβών θα μπορούσε να επιφέρει κλιμακωτά μειώσεις σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια και τις συντάξεις που υπολογίζονται με βάση τον τελευταίο μισθό.
Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, η τρόικα ζητά μείωση σε ποσοστό 25%, ενώ από κυβερνητικής πλευράς αντιπροτείνεται, σύμφωνα με πληροφορίες μείωση περίπου κατά 15%, σταδιακά, σε μια διετία, κατά 8% τον πρώτο χρόνο και κατά 6% τον δεύτερο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τρόικα έχει απορρίψει την πρόταση της Ν.Δ για επιβολή ανώτερου πλαφόν 300 ευρώ στις επικουρικές σαν υπερβολικά γενναιόδωρη, ιδιαίτερα στην περίπτωση που θα προκαλούσε αναλογικά αυξήσεις στις επικουρικές που κινούνται γύρω στα 150 ευρώ.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών, ζητούν επίσης μειώσεις του εφάπαξ και του ύψους των κύριων συντάξεων. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι προτάσεις της τρόικας για το εφάπαξ κινούνται προς μια μείωση κατά 25% ή 30%, ενώ οι κύριες συντάξεις εξετάζονται σε σχέση με τις γενικότερες προβλέψεις για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα, «ψαλίδι» σε δαπάνες 1,3 δισ. ευρώ θα πρέπει βάλει επιπρόσθετα το 2012 η κυβέρνηση, προκειμένου να εξοικονομηθούν περίπου 3,3 δισ. ευρώ, κατ’' επιταγή της τρόικας. Σύμφωνα με τους δανειστές, τα νέα μέτρα θα πρέπει να αναπληρώσουν τις απώλειες των φορολογικών εσόδων, τόσο από την επικείμενη περικοπή του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όσο και από τη μεγαλύτερη ύφεση (εκτιμάται ότι η μείωση του ΑΕΠ μπορεί να υπερβεί το 3,5% εφέτος) στην οποία θα βρεθεί η ελληνική οικονομία.
Οι πρόσθετες περικοπές δαπανών θα πρέπει επίσης να αντισταθμίσουν τις απώλειες εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω, επίσης, της συρρίκνωσης του κατώτατου μισθού, αλλά και της περαιτέρω αύξησης της ανεργίας.
Στην κατεύθυνση αυτή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπό τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη και με τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων των βασικών υπουργείων και των μελών του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας.
Με βάση κυβερνητικές δηλώσεις, στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η περικοπή δαπανών 1,1 δισ. ευρώ στην υγεία, καθώς και 400 εκατ. ευρώ στον τομέα της άμυνας, αλλά και η περικοπή επιχορηγήσεων στους ΟΤΑ για να εξοικονομηθούν περίπου 440 εκατ. ευρώ.
Την Τρίτη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
Νωρίς το απόγευμα έγινε γνωστό πως μετατίθεται για την Τρίτη τελικά η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, κατά την οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Όπως διαρρέεται από τη ΝΔ, δεν θα πειραχτούν ο 13ος και ο 14ος μισθός, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς σύμφωνα με κύκλους της ΝΔ καταβάλλει προσπάθεια για να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η μείωση του κατώτατου μισθού αφορά μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, ενώ προσέθεταν πως στην πρώτη δόση της νέας δανειακής σύμβασης θα περιλαμβάνονται και 6 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και επιχειρηματίες. Σύμφωνα με τη ΝΔ, «αγκάθι» παραμένει η μείωση των επικουρικών συντάξεων, με την αξιωματική αντιπολίτευση να θέτει ως όριο τα 300 ευρώ, καθώς έως αυτό το ποσό αμείβεται το 75% των συνταξιούχων.
Την ίδια ώρα, οι πιέσεις, με τη μορφή τελεσιγράφων και απειλών από την Ευρώπη, εντείνονται. Μετά το Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, που διεμήνυσαν πως η Ελλάδα δεν θα λάβει νέα χρηματοδότηση αν δεν έρθει σε συμφωνία με την τρόικα και δεν υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ σημείωσε πως «κάθε χώρα -και σκέπτομαι ιδιαίτερα την Ελλάδα- δεν είναι μόνο υπεύθυνη για τον εαυτό της, αλλά και για τη νομισματική ένωση ως σύνολο».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο