Γιούνκερ: Καμία αμφιβολία για το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ

Ανοιχτός στη δημιουργία ειδικού ταμείου
Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2012 12:47
UPD:15:50

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, εφόσον εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger.

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, εφόσον εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger.

«Εάν οι Έλληνες κάνουν ό,τι απαιτείται και οι Ευρωπαίοι συνεχίσουν να δείχνουν αλληλεγγύη, τότε δεν έχω αμφιβολίες», δήλωσε.

Ο κ. Γιούνκερ επισήμανε εξάλλου πως «σύμφωνα με τη συνθήκη δεν μπορούμε να διώξουμε τους Έλληνες». «Εάν τους αναγκάσουμε ή τους πιέσουμε τόσο ώστε να παραιτηθούν, θα αναγκαστούμε να στηρίξουμε την Ελλάδα και θα πρέπει να επενδύσουμε αδιανόητα κεφάλαια.» Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα ήταν τουλάχιστον εξίσου ακριβό όσο είναι το κόστος των πακέτων στήριξης μέχρι τώρα.

Σε άλλη συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο RBB Inforadio, ο κ. Γιούνκερ εμφανίστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο υιοθέτησης της γαλλο-γερμανικής ιδέας για τη δημιουργία ενός δεσμευμένου τραπεζικού λογαριασμού για την αποπληρωμή των τόκων του ελληνικού χρέους.

Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι η ιδέα «δεν είναι παράλογη», σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν χρειάζεται να διευθετηθούν ακόμη οι «τεχνικές λεπτομέρειες» αυτής της πρότασης. Η πρόταση διατυπώθηκε χθες στο Παρίσι μετά τη συνάντηση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Νέλι Κρους: Η ευρωζώνη θα επιβιώσει και χωρίς την Ελλάδα

Η επίτροπος της Ε.Ε. για την Ψηφιακή Ατζέντα, Νέλι Κρους, εκτιμά πάντως ότι η ευρωζώνη μπορεί να επιβιώσει ακόμα και αν η Ελλάδα αναγκαστεί να βγει από αυτή.

Σε συνέντευξή της στην ολλανδική εφημερίδα Volkskrant, η κ. Κρους εκτίμησε πως, αν η Ελλάδα αποχωρήσει, η ευρωζώνη δεν θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα. «Όταν ένα μέλος αποχωρεί, αυτό δεν σημαίνει "κίνδυνος"», δήλωσε.

Η ευρωπαία επίτροπος ανέφερε επίσης πως οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελλάδα θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Γερμανίας δεν μπορούν να πείσουν τους φορολογουμένους τους να βοηθήσουν την Ελλάδα παρά μόνο αν υπάρχει «απόδειξη καλής θελήσεως» από την ηγεσία της χώρας.

Μπαρόζο: Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ

Σε συνέχεια των δηλώσεων της κ. Κρους, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ»

«Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ»

«Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο Ζακ Ντελόρ, ο οποίος είχε διατελέσει στο παρελθόν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το 1985 ως το 1994.

Ο κ. Μπαρόζο προειδοποίησε ότι το κόστος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν υψηλότερο από το κόστος που θα είχε η συνέχιση της στήριξης της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για τις πιθανότητες να επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία η οποία θα επιτρέψει αφ' ενός να μειωθεί ένα μέρος του ελληνικού χρέους που κατέχουν τράπεζες και επενδυτικά ταμεία και αφ' ετέρου να χορηγηθούν νέα δάνεια από την Ευρώπη και το ΔΝΤ στην Αθήνα για να αποφύγει η χώρα μια στάση πληρωμών.

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια τελική συμφωνία στην Αθήνα», είπε ο Μπαρόζο. «Κάνουμε τα πάντα για να φτάσουμε σε μια λύση», πρόσθεσε.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, ο οποίος επανέλαβε την πάγια θέση της που θέλει την Ελλάδα να παραμένει μέλος της ευρωζώνης.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Κομισιόν για την Ελλάδα

Η Κομισιόν για την Ελλάδα

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της Νέλι Κρους, ο Ολ. Μπαγί υπογράμμισε ότι η Επιτροπή επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η δήλωση της αντιπροέδρου της Κομισιόν δεν έρχεται σε αντίθεση με τη θέση της Επιτροπής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα