Αντώνης Σαμαράς: Νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής

Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2012 07:00
UPD:13:33

Συνεχείς διαβουλεύσεις με το οικονομικό του επιτελείο και τους στενούς του συνεργάτες είχε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς με αντικείμενο την αποτίμηση της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

A- A A+

Συνεχείς διαβουλεύσεις με το οικονομικό του επιτελείο και τους στενούς του συνεργάτες είχε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς με αντικείμενο την αποτίμηση της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και του οικονομικού επιτελείου της Ν.Δ., η οποία αρχικά είχε προγραμματισθεί να γίνει χθες, αλλά μετατέθηκε μετά την αναβολή της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό.

Το διευρυμένο όργανο θα συνέλθει αμέσως μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για να συζητήσει τις λεπτομέρειες που έχουν προκύψει μετά από τον τελικό γύρο επαφών που θα είχε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος με την τρόικα. Από τη Νέα Δημοκρατία επεσήμαναν χθες το βράδυ ότι υπάρχουν πολλά σημεία που παρέμεναν αδιευκρίνιστα στο κείμενο των προτάσεων της τρόικας που είχαν στα χέρια τους οι αρχηγοί των κομμάτων από την Κυριακή το βράδυ. Εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσει και η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ.

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τόνισαν χθες ότι παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται, στόχος του κ. Αντώνη Σαμαρά είναι οι διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση της συμφωνίας να δώσουν μια πραγματική ανάσα στη χώρα, να οδηγήσουν σε ένα νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής, εντελώς διαφορετικό από αυτό που υιοθετήθηκε με το πρώτο Μνημόνιο που υπεγράφη στις αρχές Μαΐου 2010. Οπως τόνισαν χαρακτηριστικά «σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να μην οδηγήσουν σε περαιτέρω βάθεμα της ύφεσης». Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβαν ότι δίνεται «σκληρή μάχη» στα ακόλουθα θέματα:

* Αντικειμενικές αξίες: Η ΝΔ εμμένει στο να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες εκτιμώντας ότι αυτό θα προκαλούσε νέα φοροεπιδρομή.

* Επικουρικές Συντάξεις: Μάχη να μην μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις. Η Ν.Δ. θέτει ως όριο τα 300 ευρώ. Το συγκεκριμένο όριο εκτιμούν ότι καλύπτει τη μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων, συγκεκριμένα τους 7 στους 10.

* Κατώτατος μισθός: Έχει ήδη γίνει σαφές ότι η μείωση του κατώτατου μισθού αφορά μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, χωρίς να προσαρμόζονται σε αυτό οι υπόλοιπες αμοιβές.

* Μείωση εργοδοτικών εισφορών: Για πρώτη φορά, τίθεται θέμα μείωσης εργοδοτικών εισφορών, πρόταση που η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει εδώ και ενάμιση χρόνο.

* Εσωτερικό χρέος: Προσπάθεια ώστε στην πρώτη δόση της νέας δανειακής σύμβασης να περιλαμβάνονται και 6 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και επιχειρηματίες.

Επανέρχεται η κόντρα για τη διάρκεια της θητείας

Στο θέμα της παράτασης της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου επανήλθε χθες ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, λέγοντας ότι με αυτή τη θέση συμφωνεί ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, ενώ αντιδρά ο Αντώνης Σαμαράς. Απαντώντας σε ερώτηση αν ο λαός πρέπει να ερωτηθεί για όλα αυτά, ο εκπρόσωπος είπε ότι ο κ. Παπανδρέου είχε προτείνει δημοψήφισμα «και θα φανεί πόσο χρήσιμο θα ήταν να αναλάβει και ο λαός τις ευθύνες του».

Απαντώντας στον κ. Μπεγλίτη, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Αμετανόητη και προκλητική η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί, ακόμη και τώρα, να δικαιολογήσει την καιροσκοπική εξαγγελία δημοψηφίσματος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή