Στην τελική ευθεία το κείμενο συμφωνίας

Για την Τετάρτη μετατίθεται η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2012 16:02
UPD:20:22

Τις τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση, την οποία θα κληθούν να εγκρίνουν οι πολιτικοί αρχηγοί αργότερα σήμερα, επεξεργάζεται η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου στο Reuters. «H κυβέρνηση επεξεργάζεται το τελικό κείμενο συμφωνίας που θα συζητηθεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών», είπε κυβερνητική πηγή που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Λίγο μετά τις 17.00 ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, παρουσία τεχνικού κλιμακίου των ελεγκτών ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, με αντικείμενο τα πρόσθετα μέτρα που θα απορρέουν από το νέο μνημόνιο. Στη συνάντηση αναμένονταν και οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι τελικά δεν μετέβησαν στο κτήριο της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης στην οδό Ζαλοκώστα.

Στόχος των συζητήσεων ήταν η οριστικοποίηση των μέτρων που θα περιλαμβάνει το προμνημόνιο -μεταξύ αυτών και οι όροι της συμφωνίας για τα εργασιακά- τα οποία θα εγκρίνουν ο πρωθυπουργός με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς σε νέα σύσκεψη που αναμένεται να έχουν τελικά την Τετάρτη. Το κείμενο στο οποίο καλούνται να συναινέσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δεσμεύσεις για περικοπές στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, τις επικουρικές συντάξεις και απολύσεις στο δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ.

Ο Λ. Παπαδήμος θα πρέπει να πείσει τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ να δεχθούν τους όρους που θέτουν η ΕΕ και το ΔΝΤ με αντάλλαγμα το νέο πακέτο στήριξης ύψους 130 δισ. ευρώ. «Πρέπει να βρούμε λύση σήμερα», δήλωσε στο Reuters, εν όψει της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών, κυβερνητικό στέλεχος, δίνοντας το στίγμα του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος που έχει μπροστά της η κυβέρνηση.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέτουν τη 15η Φεβρουαρίου ως διορία για να συμφωνηθεί το πακέτο μέτρο στην Ελλάδα και να υιοθετηθεί μετέπειτα και από την ευρωζώνη, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Η προθεσμία αυτή προκύπτει από την ανάγκη να διεκπεραιωθεί το πολύπλοκο σχέδιο περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI) έως τις 20 Μαρτίου, οπότε λήγουν ομόλογα τα οποία πρέπει να αποπληρώσει το ελληνικό δημόσιο.

Οι διαβουλεύσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου διήρκεσαν έως τις 4 το πρωί. Κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι η τρόικα απαιτεί περιορισμό του εργασιακού κόστους, είτε με μείωση του ελάχιστου μισθού κατά 20%, είτε με συνδυασμό του μέτρου αυτού με περικοπή του 13ου και 14ου μισθού και κατάργηση των κλαδικών εργασιακών συμβάσεων.

Η κυβέρνηση καλείται, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο να συναινέσει σε περικοπή των επικουρικών συντάξεων κατά 15% μεσοσταθμικά, με ανοιχτές παραμέτρους τη σταδιακή εφαρμογή της περικοπής.

Παράλληλα στο πλαίσιο του πακέτου των 3,3 δισ. ευρώ που πρέπει να εξοικονομηθούν φέτος για να ισοσκελιστεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός του 2011, μένει ακόμα να εξειδικευτούν περικοπές ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Συνάντηση Λ. Παπαδήμου - Τσαρλς Νταλάρα

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος έχει αυτήν την ώρα συνάντηση με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, για να συζητήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για το PSI.

Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ

Συνεχείς είναι στο μεταξύ οι διαβουλεύσεις στη Συγγρού, όπου θα πραγματοποιηθεί σήμερα η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και του οικονομικού επιτελείου της Ν.Δ., η οποία αρχικά είχε προγραμματισθεί να γίνει χθες, αλλά μετατέθηκε μετά την αναβολή της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό.

Το διευρυμένο όργανο θα συνέλθει αμέσως μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για να συζητήσει τις λεπτομέρειες που έχουν προκύψει μετά από τον τελικό γύρο επαφών που έχει ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος με την τρόικα. Από τη Νέα Δημοκρατία επεσήμαναν χθες το βράδυ ότι υπάρχουν πολλά σημεία που παρέμεναν αδιευκρίνιστα στο κείμενο των προτάσεων της τρόικας που είχαν στα χέρια τους οι αρχηγοί των κομμάτων από την Κυριακή το βράδυ. Εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσει και η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ.

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τόνισαν χθες ότι παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται, στόχος του κ. Αντώνη Σαμαρά είναι οι διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση της συμφωνίας να δώσουν μια πραγματική ανάσα στη χώρα, να οδηγήσουν σε ένα νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής, εντελώς διαφορετικό από αυτό που υιοθετήθηκε με το πρώτο Μνημόνιο που υπεγράφη στις αρχές Μαΐου 2010. Οπως τόνισαν χαρακτηριστικά «σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να μην οδηγήσουν σε περαιτέρω βάθεμα της ύφεσης».

Γ. Καρατζαφέρης: «Ναι» στα μέτρα εάν είναι σύννομα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ερωτηθείς αν θα ψηφίσει τα νέα μέτρα απάντησε λακωνικά «εάν είναι σύννομα...». Σε ερώτηση για το PSI και τι σημαίνει αυτό για τους νέους απάντησε: «Γενικά στους νέους δώσαμε μία πολύ δύσκολη ζωή, οφείλουμε και εξηγήσεις, οφείλουμε και να τους βοηθήσουμε».

ΚΚΕ: Δήθεν διαπραγμάτευση και κυνικά τρομοκρατικά διλήμματα

Βολές κατά της κυβέρνησης και της τρόικας εξαπέλυσε το ΚΚΕ. Όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση, «η ελληνική πλουτοκρατία και η τρόικα έχουν βρει πρόθυμους παπάδες - ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Καρατζαφέρη - και αξιοποιούν την ευκαιρία για να θάψουν εδώ και τώρα ζωντανούς τους εργαζόμενους, να τους αφαιρέσουν στοιχειώδη δικαιώματα». «Όσο πλησιάζει η στιγμή της αποκάλυψης του αποτρόπαιου αντιλαϊκού έργου τους, τόσο πιο αισχρός και άθλιος γίνεται ο εμπαιγμός του λαού με τις δήθεν διαπραγματεύσεις και τόσο πιο κυνικά τα τρομοκρατικά διλήμματα που εκτοξεύουν» προσθέτει και καλεί το λαό σε δράση: «Ο λαός έχει χρέος να τους αποδείξει ότι αρκετά έχουν υποτιμήσει τη νοημοσύνη, τη δύναμη και το δίκιο του».

ΣΥΡΙΖΑ: Φτωχοί οι εργαζόμενοι, ζητιάνοι οι συνταξιούχοι

«Η προωθούμενη συμφωνία της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - Ακροδεξιάς με την τρόικα για μείωση του κατώτατου εγγυημένου μισθού κατά 20%, που συμπαρασύρει σε αντίστοιχες μειώσεις τους υπόλοιπους μισθούς αλλά και τα επιδόματα ανεργίας καθώς και το «τσεκούρι» στις επικουρικές και αργότερα στις κύριες συντάξεις, μετατρέπει τους εργαζόμενους σε φτωχούς και τους συνταξιούχους σε ζητιάνους» σχολίασε ο Δημήτρης Στρατούλης από το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Στρατούλης κάνει λογο για «την πιο απάνθρωπη και βάρβαρη επίθεση που γνώρισαν μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι της χώρας μας, στους μισθούς και στις συντάξεις οι οποίοι επιστρέφουν στην αγοραστική δύναμη της δεκαετίας του 1960». Σημειώνει μάλιστα πως «η ύφεση, η φτώχεια και η ανεργία θα φτάσουν σε δυσθεώρητα ύψη, ο λαός μας οδηγείται σε εξανδραποδισμό και η χώρα μας σε ολοκληρωτική καταστροφή».

Καταλήγοντας καταφέρεται με δριμύτητα κατά τις τρικομματικής κυβέρνησης σημειώνοντας ότι «πρέπει να ντρέπεται και να "μας αδειάσει τη γωνιά" το γρηγορότερο δυνατό».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα