Μικρή πτώση στο Τόκιο

Εν αναμονή εταιρικών αποτελεσμάτων
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2002 10:33
UPD:10:40

ΑΠΩΛΕΙΕΣ κατέγραψαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο, αν και στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης επικράτησαν μικτές τάσεις.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 63,95 μονάδες ή 0,54% και διαμορφώθηκε στις 11.672,88 μονάδες. Ανάλογη πτώση σημείωσε και ο δείκτης Topix, ο οποίος έκλεισε στις 1.098,72 μονάδες μειωμένος κατά 0,52% ή 5,78 μονάδες.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν περιορισμένο, ενώ πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας μετά την πέμπτη κατά σειρά υποχώρηση του Nasdaq http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/04/24/212357.htm και εν αναμονή των οικονομικών αποτελεσμάτων κορυφαίων εταιρειών από τον εν λόγω κλάδo.

Δέκα από τις μεγαλύτερες ιαπωνικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Sony και η NEC, θα δημοσιοποιήσουν αύριο και την Παρασκευή τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου. Παράλληλα, θα προβούν σε προβλέψεις για τις επιδόσεις τους στην τρέχουσα χρήση.

H μετοχή της Sony υποχώρησε σήμερα κατά 0,28%, ενώ η μετοχή της NEC, της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής ημιαγωγών στον κόσμο, σημείωσε άνοδο κατά 0,39%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας "Nihon Keizai" την περασμένη Κυριακή, η NEC αναμένεται να εμφανίσει ενοποιημένα κέρδη ύψους 10 δισ. γιεν (76,8 εκατ. δολ.) στο οικονομικό έτος που λήγει τον επόμενο Μάρτιο έναντι ζημίας 300 δισ. γιεν στην προηγούμενη χρήση.

Ζημίες εμφάνισαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, στην προηγούμενη χρήση και οι εταιρείες: Αdvantest, Fujitsu, Toshiba, Matsushita Electric και Ηitachi. Οι εταιρείες Sony, Sanyo Electric, Sharp, Kyocera και Pioneer αναμένεται, πάντα σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, να ανακοινώσουν μείωση της κερδοφορίας τους.

Σε επίπεδα υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν στο εν λόγω χρονικό διάστημα οι πωλήσεις της αλυσίδας καταστημάτων ρουχισμού Ito Yokado, η μετοχή της οποίας σημείωσε άνοδο κατά 1,77%.

Σε γενικές γραμμές, υπάρχει αισιοδοξία ότι τα αποτελέσματα των ιαπωνικών επιχειρήσεων θα παρουσιάσουν καλύτερη εικόνα στην τρέχουσα χρήση, καθώς το καταναλωτικό κλίμα βελτιώνεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη κατέγραψε το Μάρτιο τη μεγαλύτερη άνοδο της τελευταίας τριετίας. O σχετικός δείκτης ενισxύθηκε κατά 1,5 μονάδα, στο 38,4, έναντι 36,9 το Δεκέμβριο.

Η προσδοκία ότι τα εταιρικά αποτελέσματα θα βελτιωθούν καθώς επίσης και οι αυστηρότερες διατάξεις που υιοθέτησε στις αρχές του Μαρτίου η κυβέρνηση του Γιουνιχίρο Κοϊζούμι για το short selling (ακάλυπτη πώληση αξιόγραφων που ο πωλητής δεν έχει στη διάθεσή του, αλλά που προβλέπει ότι θα τα αγοράσει φθηνότερα) κάνουν πολλούς αναλυτές να αισιοδοξούν ότι ο Nikkei κατά το Μάιο ή τον Ιούνιο ενδεχομένως να αγγίξει τις 12.000 μονάδες.

«Το επενδυτικό κλίμα βελτιώνεται και τα κυβερνητικά μέτρα για το short selling στηρίζουν την αγορά. Οι επενδυτές ευελπιστούν ότι οι μεγάλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας θα επιστρέψουν στην κερδοφορία στην τρέχουσα οικονομική χρήση μετά τις ζημίες που κατέγραψαν πέρυσι, γι' αυτό και δεν προχωρούν σε πωλήσεις μετοχών από τον εν λόγω κλάδο», δήλωσε στους "Financial Times" στέλεχος της ιαπωνικής εταιρείας Izumi Securities. Προβλέπει, επίσης, ότι ο Nikkei έχει τη δυνατότητα να προσεγγίσει τις 12.000 μονάδες μέσα στους δύο επόμενους μήνες.

Αλλοι, ωστόσο, εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι και θεωρούν πολύ πιθανό τα οικονομικά αποτελέσματα ορισμένων μεγάλων εταιρειών να είναι κατώτερα των προβλέψεων προκαλώντας απογοήτευση στην αγορά. Παράλληλα, όπως επισημαίνουν, πολλοί επενδυτές ενδεχομένως να προβούν σε ρευστοποιήσεις εν όψει των προσεχών αργιών με αποτέλεσμα στις αρχές Μαϊου η αγορά να εμφανιστεί ιδιαιτέρως αδύναμη.

Ο Nikkei παραμένει κάτω από το επίπεδο των 12.000 μονάδων από τις 8 Αυγούστου 2001.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, το short selling -το οποίο έχει θεωρηθεί ως αιτία για την κάμψη της χρηματιστηριακής αγοράς του Τόκιο- κάλυψε το 24,6% του συνόλου των συναλλαγών τον περασμένο μήνα φθάνοντας τα 4,58 τρισ. γιεν (35,11 δισ. δολάρια).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα