Σημαντική υποχώρηση του δολαρίου

Πέμπτη, 25 Απριλίου 2002 15:01
UPD:15:06

ΣΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών υποχώρησε εκ νέου το δολάριο έναντι του ευρώ και της στερλίνας, ενώ έναντι του ελβετικού φράγκου διαπραγματεύεται στα κατώτερα επίπεδα από την αρχή του έτους.

Οι πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα εντάθηκαν μετά την είδηση ότι οι παραγγελίες διαρκών αγαθών σημείωσαν απρόσμενη μείωση κατά 0,6% το Μάρτιο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/04/24/212503.htm . Μείωση παρουσίασαν τον ίδιο μήνα και οι πωλήσεις νέων κατοικιών, για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες, ενώ ανησυχίες προκάλεσε και η επιφυλακτική στάση της Φέντεραλ Ρεζέρβ ως προς τη δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ.

Στο «Μπεζ Βιβλίο» της, που δημοσιοποιήθηκε χθες το βράδυ, η Fed αν και αναφέρει ότι η οικονομία βελτιώνεται, τονίζει ότι παραμένουν ανησυχίες σχετικά με το ρυθμό ανάκαμψης, επαναλαμβάνοντας πρόσφατα σχόλια του διοικητή της, Αλαν Γκρίνσπαν, ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/04/23/212030.htm .

Η Φέντεραλ Ριζέρβ εκτιμά, επίσης, ότι οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν ή παρέμειναν σταθερές στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ υπήρξε βελτίωση και στη μεταποίηση. Ωστόσο, παραμένει στάσιμος ο τομέας επιχειρηματικών επενδύσεων, αυτός που θεωρείται υπεύθυνος για το γεγονός πως η αμερικανική οικονομία εισήλθε σε περίοδο ύφεσης το 2001.

Η Fed υποστηρίζει παράλληλα ότι οποιαδήποτε ανάκαμψη καταγραφεί στις ΗΠΑ θα είναι ανισομερής, καθώς δεν θα καλύψει όλες της περιοχές της χώρας, ενώ χαρακτηρίζει ασθενή την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ακινήτων.

Το δολάριο δέχεται πιέσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, και από τη σημαντική υποχώρηση των μετοχικών αξιών στη Wall Street κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις. Ανησυχίες προκαλούν επίσης τα αποθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, εντείνεται η φημολογία ότι τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ πρώτου τριμήνου, που θα δοθούν αύριο στη δημοσιότητα, θα είναι κατώτερα των προβλέψεων.

Από την άλλη μεριά, το ευρώ δεν έδειξε να πτοείται από την απρόσμενη εξασθένηση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/04/25/212766.htm και ανέκτησε γρήγορα τα αρχικά του κέρδη. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Χανς Αϊχελ, δήλωσε ότι η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας συνεχίζεται παρά την απροσδόκητη υποχώρηση του δείκτη Ifo, την οποία απέδωσε σε συγκυριακούς παράγοντες.

Στις 14:55 (ώρα Ελλάδος), στη χρηματαγορά του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε με 89,82 σεντς έναντι 89,31 σεντς στις 10:05 το πρωί και 89,28 σεντς αργά χθες το βράδυ. Η χθεσινή ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν 88,92 σεντς ανά ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα