ΟΟΣΑ: Στο 3% η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2003

Πέμπτη, 25 Απριλίου 2002 15:16

Ανακάμπτει ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ για να ανέλθει στο 1,3% φέτος, πριν αναρριχηθεί στο 3% το 2003, εκτιμά ο διεθνής οργανισμός στην έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι η οικονομία των ΗΠΑ οδηγεί την παγκόσμια οικονομία σε έξοδο από την περυσινή πτωτική στροφή της, αλλά η ανάκαμψη απειλείται από την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου και την πτώση των μετοχικών τιμών στις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών διαψεύδουν τις προσδοκίες των αγορών.

Ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει ότι οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και του παγκόσμιου εμπορίου μοιάζουν πιο θετικές από ότι μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο διεθνής οργανισμός προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας 2,5% φέτος και 3,5% του χρόνου. Εκτιμά ότι η οικονομία στην ευρωζώνη θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3% στο 2002 και με ρυθμό 2,9% στο 2003. Αντιθέτως, προβλέπει συρρίκνωση 0,7% φέτος του ιαπωνικού ΑΕΠ, ενώ τον επόμενο χρόνο η ιαπωνική οικονομία, λόγω της επιτάχυνσης της ανάκαμψης του παγκόσμιου εμπορίου, προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 0,3%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα